Türkiye’nin ocak ayı ihracatının, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 5.6oranında arttığı
bildirildi. 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ocak 2013 ihracat rakamlarını Afyonkarahisar’da açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 5.6 oranında artış gerçekleştiğini, ocak ayındaki ihracatın 11 milyar 25 milyon dolara ulaştığını söyledi. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni hizmet binasındagerçekleşen toplantıda Ocak 2013 ihracat rakamlarına ilişkin bilgi veren Başkan Mehmet Büyükekşi, Ocak ayında en fazla ihracat yapan sektörün 1 milyar 491 milyon dolar ile otomotiv sektörü olduğunu söyledi. Otomotivsektörünü hazır giyim sektörünün izlediğini kaydeden Büyükekşi, şu bilgileri verdi: “Ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 artışla 11 milyar 25 milyon dolar oldu. Ocak ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz1 milyar 491 milyon dolar ile otomotiv sektörü oldu. İkinci sırayı 1 milyar 406 milyon dolarlık ihracatla hazır giyim sektörü, üçüncü sırayı ise 1 milyar 316 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü aldı. Ocak ayında ihracatını en fazla artıran sektör yüzde 199.8 ile zeytin ve zeytinyağı oldu. Bu sektörü yüzde49.2 artışla fındık ve yüzde 45.8 ile madencilik sektörü takip etti.” 
Ocak 2013’te en fazla ihracat yapan şehrin 4 milyar 775 milyon 380 bin dolarla İstanbul olduğunu açıklayan Büyükekşi, İstanbul’un bir önceki yıla oranla ihracat artış oranının yüzde 6 olduğunu kaydetti. Ocak 2013’te en fazla ihracat yapan 10 şehir ile ilgili bilgiler de veren Büyükekşi şöyle devam etti: “Ocak ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 29 artış ile Gaziantep oldu. Gaziantep’i yüzde 24 artışla Denizli ve yüzde 16 artışla Hatay izledi. Bu illerin arkasından ihracatını yüzde 9 artıran Ankara ve Adana, yüzde 6 artıran İstanbul, yüzde 3 artıran Kocaeli ve İzmir, yüzde 2 artıran Bursa geldi. Manisa’nın ihracatı ise yüzde 18 geriledi. Bu dönemde en çok ihracatı, bir önceki yıla oranla ihracatını yüzde 6 artışla İstanbul 4 milyar 775 milyon 380 bin dolarla gerçekleştirdi. İstanbul’u yüzde 3 artış ve 1 milyar 89 milyon 533 bin dolarlık ihracatla Kocaeli ve yüzde 2 artışla 952 milyon 377 bin dolar ihracat yapan İzmir izledi.” 
İhracattaki artış trendinin sürmesini beklediklerini açıklayan Büyükekşi, yıllık 160 milyar dolarlık ihracat hedefine hızla ilerlendiğini belirtti. Toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile işadamları katıldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.