Bugün Dünya Diyabet Günü .  Diyabet vücudunuzdaki pankreas bezinin yeterli oranda insülin üretememesi veya üretilen insülin hormonunun tam olarak kullanılamaması nedeni ile oluşan bir hastalıktır. Maalesef ömür boyu sürecek bir hastalıktır. Diyabet hastalığının görülme sıklığı, obezite ile birlikte hızla artıyor. 20 yaş üzeri, her 7 kişiden birinin diyabetli olduğu belirtiliyor. Sık sık idrara çıkma, aşırı susama, yorgunluk, ani kilo kaybı, acıkma hissi, nefes kokusu ve yaraların geç iyileşmesi  gibi sebepler diyabetin belirtileri arasında sayılıyor.

Kaç çeşit diyabet vardır?

Diyabet tabiî ki tek çeşit değildir ve her iki çeşidi de birbirinden farklı noktalar bulunmaktadır.

TİP 1 Diyabet: Pankreasın insülini hiç salgılayamaması sonucunda meydana gelir. Bu diyabet çeşidi genellikle çocukluk veya gençlik döneminde başlar. Tip 1 diyabette insülin dışardan günlük olarak alınmaktadır.

TİP 2 Diyabet: Bu diyabet çeşidinde ise; aile hikâyesinde diyabet olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Genellikle 40 yaş ve yukarısında ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Fazla kilo bu hastalık için bir risk etmenidir. Bu tip diyabette ise insülin salgılanmaktadır fakat etki gösterememektedir.

Gestasyonel diyabet: Hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler nedeni ile oluşabilen ve hamilelik sonrasında genelde geçici olan bu diyabet çeşidi, hamilelik dönemi boyunca kontrol edilmelidir. Bu bireylerin daha sonra diyabet olma riskleri yüksek oldukları için sürekli bir kontrol gerekmektedir

Diyabetin neden olduğu hastalıklar
Kan şekerinin yüksek olması birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Nefropati (böbreklerin hasar görmesi), nöropati (sinirlerin hasar görmesi), retinopati (gözlerin hasar görmesi) ve diyabetik ayak gibi sağlık sorunları, diyabet kontrol altına alınmazsa kaçınılmaz olmaya başlıyor.

 Sağlıklı Beslenme Önerileri…

Diyabetli olmanız sizin farklı yiyecekler yemeniz anlamına gelmemektedir. Sizde aileniz ile beraber oturup yemek yiyebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken kurallar var ve bu kurallar sadece sizin için değil bütün ailenizdeki bireyler için geçerlidir. Hem bu sayede onlarında beslenme alışkanlıklarında olumlu değişiklikler yapabilirsiniz. Peki, nedir bu yapmanız gerekenler;

Sizin içinde ailenizdeki diğer bireyler içinde doymuş yağ ve kolesterolden zengin olan et, süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi besinlerin ihtiyaç doğrultusunda tüketilmesi gerekmektedir. Sizin rafine şeker tüketmeniz yasak olduğu gibi diğer sağlıklı insanlarında tüketimi kısıtlanmıştır. Ayrıca az az sık sık yemek bütün bireyler önerilen bir beslenme düzenidir.

  • Rafine şekerleri hayatınızdan çıkarın.
  • Hayvansal yağ tüketiminizi azaltın.
  • Kompleks karbonhidratları tercih edin.
  • Besinlerinizi az tuzlu olarak tüketin
  • Her gün aynı besinleri tercih etmeyin
  • Posa alımını arttırın .
  • Alkole dikkat!!

 

Egzersiziniz planlı ve zamanlı olmalı

Diyabetli hastalar için egzersiz programı da besin alımı gibi planlı olmalı ve her hasta ne zaman fiziksel aktivite yapması gerektiğini öğrenmelidir. Çünkü bilinçsiz olarak yapılan fiziksel aktivite bireyde hipoglisemi oluşmasına neden olabilmektedir.(aç karnına hızlı tempo koşmak gibi)

Egzersiz bazı diyabet hastaları için önerilmemekte, bazı hastaların ise pasif egzersiz yapmaları önerilmektedir. Bu durum göz önüne alındığında ise; yapmak istediğiniz fiziksel aktivite çeşidine ve zamanına göre mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Sağlıklı günler dilerim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.