Amatör olta balıkçılığın her gün biraz daha arttığı ilçemizde Fatih Varlı Ocaklı Mahallesinde açtığı tamir ve bakım servisiyle deniz motorlarının bakım ve onarımlarını yapmaya başladı. Dörtyol ilçesinde çok sayıda vatandaş fiber tekneleri ve botlarıyla amatör balıkçılık yapmakta. Buna rağmen deniz motorlarının bakım ve onarımlarıyla ilgili ehil bir merkezin bulunmaması çok sayıda vatandaşın düzenli bakımdan geçmeyen deniz motorlarıyla körfeze açılmasına neden oluyordu. Fatih Varlı Özerli Mahallesi Çiftekuyular mevkiinde açtığı Deniz Motorları Hastanesi ile ilçedeki bu alanda duyulan eksikliği gidermiş oldu. Fatih Varlı yaptığı açıklamada; “İlçemizde deniz motorları, fiber tekneler ile botların bakım ve onarımlarının yapılabileceği bir yer bulunmamaktaydı. Bu alanda hizmet almak isteyen hemşerilerimiz civar il ve ilçelere gitmekte, birçok hemşerimiz ise deniz motorlarının bakımlarını ihmal etmekteydi. Bilhassa deniz motorları düzenli bakım ve onarım ister. Bu can ve mal güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Küçük ya da büyük, basit ya da güçlü tüm teknelerin ihtiyacı olan tek bir şey vardır bakım. Tekneniz eğer tuzlu suda ise, her kullanımdan sonra teknenizi temiz su ile durulayarak tuz kalıntılarından arındırınız. Gövde altı temiz olan bir tekne, yosun ve diğer su pislikleri ile örtülü bir tekneye göre daha tasarrufludur. Kirli bir taban yakıt tüketimini 30%’a kadar arttırabilir. Aynı arabalarda olduğu gibi teknelerin de yağının değiştirilmesi gerekir. 4 zamanlı dıştan ve içten motorlar düzenli yağ değişimi gerektirirler. Yağ değişim sıklığı modellere göre farklılık gösterir fakat temel kural yağı her 100 motor saatinde veya en azından yılda bir kez değiştirmektir. Ne yazık ki teknelerin yağ değişimi için pratik istasyonlar yok, bu nedenle yağı kendiniz değiştirmeniz veya bir uzmandan yardım almanız gerekecektir. Sezon boyunca pervaneyi çıkararak mil çevresindeki balık oltalarına karşı koruma ağının sağlamlığını kontrol ediniz. Eğer yırtılmışsa dişli kutusu sızıntılarına sebep olabilir, dişli kutusunu servise kontrol ettiriniz, bu tip arızaları kendiniz çözemezsiniz. Pervaneyi söktüğünüzde çentik, çukur veya başka darbe izleri olup olmadığına bakın. Boyadaki aşınmalar önemli değildir fakat herhangi bir darbe izinde mutlaka ta-mire gönderin. En küçük çukurlar bile teknenizde 10% civarında performans düşüşüne ve normalden daha fazla yakıt harcamasına neden olabilir. Son olarak, pervane milinin üzerine bol miktarda sugeçirmez yağ sürün ve pervane ile diğer teçhizatları aynı şekilde monte edin. Pervane somununu üretici firmanın belirttiği normlara göre sıkın.
tk 224DIŞTAN TAKMALI MOTORUN BAKIMI
Tamirci olmasanız bile takma motorunuzu en iyi şekilde muhafaza etmeniz çok kolay. Koruyucu iyi bir bakım yolculuğunuzu güvenli kılar ve motorunuzun performanslı bir şekilde çalışmasını sağlar.
HER YOLCULUK SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
Her yolculuk sonrası motor yukarı çıkarılmalıdır. Bu sadece deniz yolculukları için değil aynı zamanda tatlı sudaki yolculuklardan sonra da geçerlidir. Motoru yıkadıktan sonra yakıt hattını ayırın ve motorun karbüratörün içindeki tüm yakıtı yakmasını sağlayın. Motoru yıkayıp tüm yakıtı yaktırdıktan sonra anahtarı çevirerek motoru durdurduğunuza emin olun. Varsa akü şalterinizi de kapatın. Motor kapağını kaldırıp su ve yakıt sızıntılarını kontrol edin. Eğer sızıntı varsa onarımı için tamircinize danışın. Her şeyi kurulayıp bir anti korozyon sprey kullanın. Vites, gaz kelebeği ve karbüratör valfleri gibi hareketli parçaları yağlayın. Her zaman yeni yakıt kullanın. Yakıt hattını çatlaklara ve aşınmış noktalara karşı periyodik olarak kontrol edin. Yakıt hattındaki kelepçelerini korozyon ve pasa karşı kontrol edin.” uyarılarında da bulundu ve tüm balıkçılara “Rastgele” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.