ÖZLEM BERKTAŞHiç umulmadık bir anda nezle, öksürük ve hapşırıklara neden olan, kimi zaman da hayatımızı felç eden Alerji, aslında tedavisi mümkün, bir çok şeye dikkat edilerek yenilebilen bir hastalık.
Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Özlem Berktaş, alerjik hastalıklara dikkat çektiği makalesinde, alınması gereken önlemler ve tedavi yöntemleri konularında bir çok ayrıntıya dikkat çekiyor.
Allerji ; normalde zararsız olan maddelere karşı anormal ve zararlı bağışıklık sistemi cevabı vermektedir. Örneğin, bitki polenleri normalde insanlar için zararlı olmayan tanecikleridir. Ancak bazı kişilerde nezle şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu kişiler ”atopik bünyeli” olarak adlandırılır. Atopi , normalde zararsız olan maddelere karşı ”immünglobulin’ E ” adlı bağışıklık sistemi maddelerinin aşırı miktarda yapılması özelliğidir. Bu özellik genetik olarak kazanılmaktadır. Kalıtıma ek olarak ” çevre” nin de allerji gelişiminde rol oynadığı görülmektedir. Belli bir zaman süresince belli bir allerjene karşı yüksek düzeyde karşılaşan bir kişinin o allerjene karşı duyarlılık kazanma ihtimali , daha az karşılaşılana göre daha fazladır. Ayrıca , sigara dumanı gibi bazı irritanlara maruziyet allerjenlere duyarlılaşmada önemli rol oynamaktadır.
ALLERJİ TESTLERİ
Allerji varlığını belirleyen testlerdir.

Hangi hastalıklarda yapılır?
1)Solunum yolu allerjileri(allerjik nezle ve astım)
2)Gıda allerjileri
3)Arı allerjisi
4)İlaç allerjisi
5)Deri allerjisi
6)Egzama

AYRICA; tekrarlayan ve uzun süre devam eden sinüzit, öksürük,orta kulak iltihabı veya gözlerde kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlarda da yapılmasında fayda vardır.

ASTIM NEDİR?
Astım hava yollarının,kronik yangı ve iltihabı ile seyreden nefes darlığı,hışırtılı solunum
ve öksürükle karakterize bir hastalıktır.Allerji varlığında veya allerji olmadan da gelişebilir.
Astımda havayollarının mukoza ve alt tabakalarında yangı vardır.Bu nedenle havayolları
her türlü uyarana karşı allerjenler,enfeksiyonlar,iyi ve kötü kokular,sigara,duman vb. Hassas hale
gelir.Uyaranlar havayollarını saran kasların kasılmasına,salgı bezlerinin aşırı salgı yapmasına
ve sonuçta da havayollarının daralmasına neden olur.Bu olaylar sonucunda astımın klinik belirtileri
ortaya çıkar.

ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Nefes darlığı,hışırtılı solunum,öksürük ve balgam çıkartma şikayetlerine yol açar.Bu belirtiler nöbetler halinde gelip bazen kendiliğinden bazen ilaçlarla düzelir.Geceleri şikayetleri artma eğilimindedir.
TANI:
Astım tanısı,hastanın hikayesinin değerlendirilmesi,muayene bulgularının yorumlanması ve solunum fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi ile konur.
Astım ataklar halinde seyrettiğinden şikayet yokken tüm bulgular normal olabilir.
TEDAVİSİ:
Astım uygun ilaçlar ve doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavisi yoktur.Ancak özellikle erken dönemde başlanan tedavilerle tamamen sağlıklı ve normal bir yaşam sürdürmek, spor yapabilmek mümkündür.Hastalığı alevlendiren etkenlerden (allerjenler,sigara,hava kirliliği v.b.) uzak durmak tedavinin en önemli unsurudur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.