Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Çekül Vakfı’nın hazırladığı ‘Kendini koruyan kentler; Arsuz’ çalışmasının kentin sosyal dokusu için yapacakları çalışmaların yol haritası olduğunu söyledi

Arsuz Belediyesi’nin kültürel miras anlayışı ÇEKÜL Vakfı ile aynı

SİTE ICINArsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı(ÇEKÜL) Kent Çalışmaları Birimi Proje Ekibi Mimarı Alp Arısoy’u konuk etti. Başkan Culha ve ekibinin konuk olduğu ÇEKÜL Çarşamba Uzman Kurulu toplantısının ardından alan incelemeleri, strateji çalışmaları ve geri bildirim mekanizması kapsamında Başkan Culha’ya analizler ve önerilerinin yer aldığı ‘Kendini koruyan kentler; Arsuz’ adlı bir kitapçık sunan Mimar Alp Arısoy, fikirlerinin Arsuz Belediyesi’nin tespitleriyle örtüştüğünü söyledi. Rhossus tarihi kentin canlandırılması ve Arsuz Çayı kıyısının yeniden tasarımının öncelikli müdahale alanı olarak gösterilebileceğini söyleyen Mimar Alp Arısoy, ayrıca ilçenin Gaziantep, Adana ve Antakya’ya yakın olması ve kolay ulaşılabilir bir ilçe olmasından dolayı spor altyapısının geliştirilerek yaz ve kış insanların buraya gelmesinin sağlanması, Adana-Yumurtalık ile deniz yolcu ulaşımı bağlantısının kurulması halinde ekonomik ve kültürel canlanmanın anahtarı olacağını ifade etti. Tarihi Rhossus kentinin büyük bölümünün 1. derece arkeolojik SİT alanı içerisinde kaldığına dikkat çekerek, burada yapılacak olan yaşatma hareketinin insana yapılacak en büyük yatırım olacağını ifade eden Mimar Arısoy, “Kentsel sit alanı kapsamında bulunan Rhossus yerleşiminin sağlıklaştırılması kısa vadede öncelikli bir eylem hedefi olarak görülebilir. Bu alanın ağır doku bozumuna uğramaması, kentsel eskimenin sınırlı olması ve mahalle kimliğini kısmen koruyor olması nedeniyle büyük müdahalelerden kaçınılmalıdır. Temel bir yaklaşım olarak mümkün olan en küçük müdahaleler yapılmalı, sadece basit altyapı yenilemeleri, basit cephe temizlikleri ve ana odaklarda kamusal alanın niteliğini arttırmaya yönelik tasarım müdahaleleri önerilmelidir. Mahallede koruma çalışmalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için mahalle örgütlenmesinin kurulması ve katılımcı politikaların uygulanması bu alanda yapılacak çalışmalar için öncelik teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

“Arsuz’un kültürel dokusu canlanacak”
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da, ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Birimi’ne yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, ‘Kendini koruyan kentler; Arsuz’ çalışmasının ilçenin kültür odaklı koruma ve canlanma hareketine rehberlik edeceğini söyledi. Mimar Arısoy’un Arsuz Çayı boyunca yaya dolaşımına imkan verecek bir düzenleme önerisine istinaden fikirlerinin örtüşmesine sevindiğini söyleyen Başkan Nazım Culha, “Kendini koruyan kentler; Arsuz’ çalışmasının kentin sosyal dokusu için yapacağımız çalışmaların yol haritası diyebiliriz. Sizlerle zaten sürekli bir işbirliği içerisindeyiz, uygulamaya girdiğimizde de zaten teknik destek talep edebiliriz” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.