Sosyal sorumluluk projelerini Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu’nun önderliğinde birer birer uygulayan Belen Belediyesi, personelini organ bağışı konusunda bilgilendirdi.
Belen Belediyesi Recep Atakaş Konferans ve Toplantı Salonunda düzenlenen etkinlikte Belen Toplum Sağlığı Merkezi’nden Dr. Muhammet Sancaktar ve Hemşire Gülcan Selçuk, Belen Belediyesi personeline yönelik düzenlenen Organ bağışı ile ilgili sunum yaptı. Hemşire Gülcan Selçuk ve Dr. Muhammet Sancaktar, insanları yaşadığı süreç içerisinde organa ihtiyacı olabileceğine dikkat çekerek yaşayan sağlıklı insanların bir gün organ nakline ihtiyaç duyabileceğine dikkat çekerek, organ bağışının insan yaşamını kurtarmasında hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
“Organ bağışlamanın dinen hiçbir sakıncası yoktur”
site-icinDiyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklayan Belen Toplum Sağlığı görevlileri, Maide suresi, ayet 32’inci ayete dikkat çekerek “Kuran-ı Kerim’de; “Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” beyan olunmaktadır” dediler.
“Ülkemizde 60 382 diyaliz hastası var”
Ülkemizde 60 382 kişinin diyaliz hastası olduğuna vurgu yapan, Dr. Muhammet Sancaktar, Ne yazık ki çoğu 20-40 yaş arası genç hastalardır. Yaşamlarını haftada 3-4 gün makinelere bağlanarak sürdürebilmekteler. Bu durum hastaların yaşam kalitesini düşürmekte, kişiyi hayattan koparmaktadır. Ayrıca en iyi diyaliz koşullarında bile ortalama yaşam süresi 15 yıldır. Başarılı bir böbrek nakli ile makineye bağımlılık sona ermekte, yaşam süreleri uzamaktadır” diye konuştu.
“Organ bağışında gerideyiz”
Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden ya da canlı donörlerden organ nakli yapıldığı, canlı donörlerden organ bağışının Türkiye’de yaygın olduğunu ancak, beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ naklinin gelişmiş ülkelerden çok geride olduğuna vurgu yaptılar. Sağlık Bakanlığının 2000 yılında; organ ve doku nakli hizmetlerini çağdaş düzeye ulaştırmak amacıyla çalışmalara başladığını anımsatan Belen Toplum Sağlığı Merkezi’nden Dr. Muhammet Sancaktar ve Hemşire Gülcan Selçuk, ülkemizde organ nakli çalışmalarının verimliliğini arttırmak, adaletli organ ve doku dağıtımını sağlamak amacıyla “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Daire Başkanlığı” ve “Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi” kurulduğunu, o günden bu güne çalışmaların devam ettiğini belirttiler. Belen Belediyesi ve Toplum Sağlığı Merkezi’nin koordinasyonunda düzenlenen konferans ve bilgilendirme toplantıları, önümüzdeki günlerde de devam edilecek.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.