Avrupa Birliği Büyükelçilerine, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde bulunan Payas Belediye Binasını ‘Dünya’nın en karizmatik belediye binası’ olarak tanımlayan Belediye Başkanı Bekir Altan:

Büyükelçiler Payas’a ve Külliye’ye Hayran Kaldı…

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Christian Berger ve 22 AB Büyükelçisi, eşleri ile beraber çıktıkları Hatay gezisi programında Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ı ziyaret ettiler.
Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezen AB Büyükelçileri, beşinci dönem belediye başkanlığını kazanan Bekir Altan’a da hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.
Payas ilçesinin ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin kısa bir tarihi özetini anlatan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, çelik sektöründeki gelişmeler nedeniyle Türkiye’nin 81 ilinden göç alan Payas’ın aslında Türkiye’nin küçük bir özeti olduğuna vurgu yaptı.
Ziyaretten ve Payas’ın tarihiyle ilgili Başkan Altan’ın sunumundan çok etkilendiklerini belirten AB Büyükelçileri, “Dört günlük Hatay programımızın sonunda Payas’ı ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezmeden gidemezdik. Gerçekten çok etkilendik” dediler.
Payas’ın tarihi ve kültürel derinliği ve zenginliğinin yanı sıra ekonominin önemli merkezi olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Bekir Altan, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni anlatırken de 600 yıllık bir eser Mimar Sinan’ın ustalık esirlerinden olduğunu ve Dünya’nin en karizmatik belediye binasının da burada olduğuna vurgu yaptı.
Başkan Altan AB Büyükelçilerine sunum yaparken zaman zaman espriler yaptı ve Osmanlı İmparatorluğu döneminin ihtişamlı dönemlerini hatırlatınca büyükelçilerin tebessümü oldukça dikkat çekiciydi.
Başkan Altan’ın sunumundan önemli başlıklar şöyle:
Sizleri bu şekilde ağırlamaktan mutluluk ve gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.
Tarihte Payas sancağının merkezinde bulunuyorsunuz. Payas sancağı ne demektir 1572 Adana ile Mersin’in birleştiği Karataş’tan başlıyor Adana’nın büyük bir kısmını içine alan bir Payas Sancağı. Dolayısıyla Payas Sancağının idari binasındayız. Mimar Sinan’ın eseri olduğu 1572 yılında inşa edildiği Türkiye’nin en büyük çelik üreticisiyiz.
Türkiye’de üretilen inşaat çeliğinin yüzde 40’ını Payas üretiyor.
İSDEMİR’in yassı mamulüne girişiyle birlikte çelik sanayide dönüşüp gerçekleşti. Şehrimiz inşaat çelik üreten bir şehir iken aynı kimliğini devam ettirip bunun yanında da yassı mamulünü üretip ürünlerine katan bir şehir haline geldi. Bu özellikle de Türkiye’nin 81 vilayetinden göç almış bir şehir konumundaydı. 43 bin nüfusumuz var. Türkiye’nin her vilayetinden gelen insana ev sahipliği yapıyoruz. Küçük bir Türkiye’yiz aslında. Bunun yanında İSDEMİR ile birlikte sanayi kenti olmadan önce Türkiye’nin ilk ayşekadın fasülyesini yetiştiren, Payas’a özgü kavun yetiştiren, Payas inciri, Payas narıyla da literatüre giren bir tarım kentidir.
Tarım kentinden sanayi kentine dönüşümlü sürecini yaşamış kentimizin %90’ı gecekondu bir şehir olarak hızlı bir şekilde mantar gibi türeyen büyüyen bir kent halini almıştır. Herkes sabah uyandığı zaman ne yapacağım kaygısında değil, işine giderek bir ekmek kapısının mutluluğunu yaşar. Son zamanlar Türkiye’nin değişmesi ve dönüşmesiyle birlikte özellikle kadınlarımızın iş talepleri bu söylediğim cümleyi biraz daha düşünülür hale getirdi. Yani kadınlarımız da iş beklemeye başladı.
Dünya’nın en karizmatik belediye binasında bulunuyorsunuz.
600 yıllık bir bana, Mimar Sinan’ın mimarlığını yaptığı, Dünya savaşlarına şahit olmuş, Devlet kuran bir binadasınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.