Hatay Bilim ve Sanat Merkezi’nin Geleneksel Bilim Şenliği’nin ikincisi düzenlendi. Antakya Prime Mall Alışveriş Merkezi’nde (AVM) düzenlenen şenlikte, öğrencilerin birbirinden muhteşem maket icatları göz doldurdu. Ancak şenlikten çok, Bilim ve Sanat Merkezi’ne ilişkin sıkıntılar etkinliğe damgasını vurdu.

HATAY’DA EĞİTİM BU OLMAMALI!
Bir defa Hatay Bilim ve Sanat Merkezi’nin hala bir okul binası bulunmuyor. Ülkenin geleceğine yön verecek çocukların okul binası yok. Veliler bu noktada Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden konuya çözüm bulmalarını istiyor. Bu kadar sıkıntıyı devletin ilgili birimlerinin hala çözüm bulamaması, sorunu katmetleştiriyor. Her fırsatta Hatay’ın eğitimde öncü bir il olduğundan bahsediyoruz, ama Hatay Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğrencilerin ve velilerin yaşadığı sıkıntılar, çağdaş bir tabloyla hiç de bağdaşmıyor.155

ACİL OKUL BİNASI LAZIM!
Hatay Bilim Sanat Merkezi 2007 yılında kurulmasına rağmen kendine ait binası olmaması ve mevzuat gereği bilim sanat merkezlerine atanmaya yeterli öğretmen bulunamaması gibi nedenlerle faaliyetlerine başlayamamış. Gecikmeli olarak 2010-2011 eğitim öğretim yılında Antakya’ya bağlı Ekinci beldesindeki mevcut bir okulun bir kısmında eğitime başlamıştır. 49 öğrenci ile başlanan eğitim hayatında halen ilimizin tüm ilçelerinden gelen 190 civarında öğrenci ile eğitim devam etmektedir. Merkez olarak en büyük eksiklik bina problemi. Zaten geçici olarak eğitim verilen bu binada 2012-2013 eğitim öğretim yılı başında 4+4+4 nedeni ile eğitimde gecikmeler olmuştur. Daha sonra aynı binanın 2 katında eğitime devam edilmiştir. Gelecek yıl ne olacağını şimdiden kestirmek zor. Bilim ve Sanat Merkezi’ne ait, tüm donanımları tamamlanmış, geleceğin bilim insanlarını, ülkemizin geleceğini şekillendirecek beyinleri yetiştirecek eğitim yuvamızın eksikliği ilimizin acil ihtiyaçlarının başında gelmektedir.

İL MİLLİ EĞİTİM GÖREVE!
Diğer en önemli problem ise öğretmen sorunu. Her yıl başka bir öğretmenle yapılan eğitimin verimi nasıl olabilir? Bilim ve Sanat Merkezi’ne (BİLSEM) atanacak öğretmenler seçme sınavları ve sonrasında düzenlenen kamplarda yapılan eğitimler sonrasında seçilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nca en son 2008 yılında seçmeler yapılmış ve 2012 yılına kadar atamaları yapılmayanların bu hakkı sona ermiştir. Ancak başka bir ildeki BİLSEM’lerden atama yapılabilmektedir. Geçici görevle öğretmen görevlendirilmekte, bu da programların devamı için sıkıntılara yol açmaktadır. Bakanlıkça yeni seçmeler yapılmadığı sürece bu sorunlar devam edecektir. Ayrıca ülkemizde İstanbul Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nde üstün zekalılar öğretmenliği bölümleri olmasına rağmen, bu bölüm mezunları KPSS engeline takılmakta ve geçenlerde ancak sınıf veya branş öğretmeni olarak atanabilmektedir. Bu öğretmenlerin BİLSEM’lere atanmasını sağlayacak yasal düzenlemeler ve BİLSEM öğretmen seçme çalışmaları ülkemizin acil ihtiyaçları arasındadır.

ÖĞRENCİLER PERİŞAN!
Hatay Bilim ve Sanat Merkezi ilimizin tüm ilçelerine hizmet veren bu yöndeki tek eğitim kurumumuzdur. Tüm ilçelerden gelen 190 civarındaki öğrencilerimiz büyük fedakarlık ile bu eğitimlerine devam etmektedirler. Örgün eğitimi devam ettiği için okuluna devam ettiği saate göre BİLSEM’e gelmektedirler. Bu da sabahçı öğrencinin öğleden sonra öğlenci öğrencinin sabah, tam gün eğitim yapanların ise akşam geç saatlerde veya cumartesi günü merkeze devam etmeleri gerekmektedir. Uzak mesafeler açısından düşündüğümüzde merkezimize Dörtyol ilçemizden 13, İskenderun ilçemizden 36 öğrenci devam etmektedir. Bu yıl tanılaması yapılacaklarla bu sayı daha da artacaktır. Uzun mesafeler nedeni ile öğrenciler yorgun argın bir koşturmanın içine girmekte, okul-servis-BİLSEM arasında mekik dokumaktadırlar. Ayrıca 3 yıldır buraya gidip gelen veliler ve öğrencilerin yorgunlukları, aksayan işleri ve her şeyden önemlisi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olması gereken taşıma işlerinin velilere yüklediği maddi külfet cabası.

BİLSEM’E SAHİP ÇIKIN!
Ülkemizdeki büyükşehir olan 4 ilimizde 2’şer adet Bilsem bulunmaktadır. Ayrıca büyükşehir olmamakla birlikte coğrafi konum veya nüfus yoğunluğu nedeni ile olabilir; Manisa ilimizde Merkez ve Salihli ilçesinde, Kırşehir ilimizde Merkez ve Kaman ilçesinde ayrı ayrı Bilim Sanat Merkezi bulunmaktadır. Artık Hatay ilimizin de iki bilim sanat merkezinin olması kaçınılmazdır. Bilim Sanat Merkez’lerinde eğitim gören yavrularımız gerçekten özel çocuklar ve ülkemizin geleceğidir. İleride bir bilim adamı, iyi bir akademisyen, yeni bir buluşun mucidi BİLSEM’lerden çıkacaktır. Hayırsever vatandaşların böylesi bir okulu yaptırmak için tereddütsüz evet demesini canı gönülden diliyoruz. İskenderun’a Bilim ve Sanat Merkezi yaptırmak istiyorum diyen hayırseverlerin devletin ilgili kurumlarının teşvik ve tebrikleri ile yer tahsisi konusunda gerekli kolaylığı gösterecekleri inancını taşıyoruz.

BU ÇOCUKLAR BİR HARİKA!
Antakya Prime Mall Alışveriş Merkezi’nde (AVM) düzenlenen Hatay Bilim ve Sanat Merkezi’nin Geleneksel Bilim Şenliği’nde öğrencilerin birbirinden muhteşem maket icatları göz doldurdu. Etkinlik hakkında bilgi veren Okul Aile Birliği muhasip üyesi Mevlüt Özer, şu açıklamalarda bulundu: Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz bilim şenliğinde 60’ın üzerinde proje sergilenmektedir. Merkezimize devam öğrenciler tarafından yıl boyunca hazırlanmış olan projeler bu şenlik ile velilerin ve ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır. Fen bilimleri başta olmak üzere Matematik ve Türkçe derslerinden hazırlanmış projeler, sanat ve resim alanlarında yıl boyu yapmış oldukları çalışmalardan örnekler sergilenmektedir. Ayrıca merkezimiz öğrencilerine amatör fotoğrafçılığı sevdirmek amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen siyah beyaz fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerde sergilenmektedir. Öncelikle bilim sanat merkezleri hakkında genel bir bilgi vermek gerekir ise; bilim sanat merkezleri örgün eğitime devam eden üstün zeka ve yetenekte öğrencilerin örgün eğitim saatleri dışında kalan zamanlarında düzenlenen programlara göre devam ettikleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi eğitim kurumlarıdır. Bu merkezlere ilkokul 4. sınıfa devam eden ve kurumlarınca aday gösterilmiş üstün zeka ve yeteneğe sahip öğrenciler arasından eleme sınavı ve sonrasında yapılan IQ testi ile 130 ve üzeri IQ seviyesinde öğrenciler kabul edilmektedir. Bilim Sanat Merkezlerinin amacı üstün ve özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamaktır” şeklinde görüş ortaya koydu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.