14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Batıgöz İskenderun Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr.Hakan Özdemir, diyabet hastalığına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Diyabetin çok ciddiye alınması gerektiğine işaret eden Batıgöz İskenderun Dahiliye Uzmanı Dr.Özdemir, açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir:
Diyabet; pankreasın, kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülini yeterli üretemediği ya da üretilen insülinin kullanımında bozukluk sonucu oluşan kandaki şeker düzeyinin yükselmesiyle gelişen süreğen (kronik) bir hastalıktır.
Diyabet Tipleri Nelerdir:
1. Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet)
2. Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet)
3. Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti)
Diyabet hastalarının çoğunu tip 1 ve tip 2 diyabet oluşturmaktadır.
Dünyada ve Türkiyede Diyabet Görülme Durumu:
Dünyada her 11 insandan bir tanesi diyabet hastasıdır. Ülkemizde her 7 kişiden birinde diyabet, her 3 kişiden birinde ise halk arasında ‘gizli şeker’ olarak bilinen prediyabet var.Her 6 saniyede bir kişi diybet hastalığına bağlı olarak hayatını kaybediyor.
Belirtileri Nelerdir:
Diyabet (Şeker) hastalığının sık görülen belirtilerini ağız kuruluğu, çok su içme, çok idrara çıkma, normalden fazla yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma olarak söyleyebiliriz. Daha az görülen belirtiler ise bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları, el ve ayaklarda yanma donma ve kaşıntı olabilir.
Kimler Risk Altında:
Vucut kitle endeksi 25 kg/m2 üzerinde olanlar(fazla kilolu insanlar), birinci ve ikinci derece yakınlarında diyabet bulunan kişiler. Doğum tartısı 4.5 kg veya üzerinde olan bebek doğuran veya daha önce gebelik diyabeti tanısı almış kadınlar, Hipertansif bireyler (KB ≥ 140/90 mmHg), kolesterol seviyesi yüksek olanlar (HDL-kolesterol <35 mg/dl veya trigliserid ≥250 mg/dl), polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlar, kalp damar hastalığı bulunanlar, düşük doğum tartılı doğan kişiler, hareketsiz yaşam süren veya fizik aktivitesi düşük olan kişiler, doymuş yağlardan zengin ve posa miktarı düşük beslenme alışkanlıkları olanlar diyabet hastalığı geliştirme riski yüksek bireylerdir.
Tanısı Nasıl Konur:
Diyabet (Şeker Hastalığı) tanısı açlık kan şekeri, HbA1C ölçümü ve şeker yükleme testi yapılarak konulur. Açlık kan şekeri düzeyini normal aralığı 70-110 mg/dl arasındadır. Açlık kan şekerinin iki defa ölçülmesi ve 126 mg/dl’nin üzerinde olması diyabet hastalığının varlığını gösterir. Bu değerin 110-126 mg/dl arasında olması durumunda şeker yükleme testi yapılabilir ve 2 saat sonra kan şekerinin 200 mg/Dl’nin üzerinde olması diyabet hastalığının, 140-199 mg/dl aralığında olması gizli şeker varlığının göstergesidir. Bunların yanı sıra son 3 aylık kan şekerini yansıtan HbA1C testinin %6.5’den yüksek olması diyabet tanısına işaret eder.

Diyabetin Neden Olduğu Sağlık Sorunları
• Hiperglisemi (yüksek kan şekeri), diyabet hastalığının kontrolsüz olduğu durumlarda birçok ciddi hasara yol açar. Zaman içinde özellikle, kalp, kan damarları, sinir sistemi, böbrek, göz, gibi organ ve sistemler etkilenir.
• Kalp hastalığı ve inme riski artar. Hastaların % 50’si kalp hastalığı ve inme nedeniyle ölmektedir.
• Azalmış kan akımı ile birlikte, ayaklarda sinir hasarı, ayak ülserleri, enfeksiyon nedeniyle amputasyon(ayak kesimi) ile bitecek sonuca yol açabilmektedir.
• Tüm körlüklerin yüzde biri diyabete bağlı gelişmekte, gelişmiş ülkelerde görme kaybı ve körlüğün en sık nedenleri arasında yer almaktadır.
• Diyabet böbrek yetmezliğinin de önde gelen nedenleri arasındadır.
Diyabet Tedavi Edilir Mi?
EVET !
Diyabet (Şeker Hastalığı) tedavisinde amaç kan şekerinin normal düzeylere indirilmesi ve hastalığın bilinen diğer zararlı etkilerini en alt düzeye çekmektir. Tedavi klinisyenler tarafından düzenlenmekte ve hastanın düzenlenen tedaviye uyumu olduğu sürece diyabetin ortaya çıkardığı sağlık sorunlarından korunmak mümkün olmaktadır. Kan şekeri düzeyi yanında diyabetli bir bireyde, kan basıncı kontrolü ve kolesterol düzeyleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Kan basıncı kontrolü (140/90 mmHg’nin altında olmalı). Ayak bakımı yapılmalıdır. Körlüğe neden olabilen retinopati tarama ve tedavisi yapılmalıdır. Kan kolesterol seviyesi kontrolü. Diyabetle ilgili böbrek hastalığının erken belirtileri için tarama düzenli olarak yapılmalıdır. Yaşam tarzı önlemleri diyabetten koruyucu ya da tip 2 diyabet başlangıcını geciktirmede etkilidir. Normal vücut ağırlığına ulaşmak, düzenli bedensel etkinlik (haftada 150 dakika; düzenli aralıklarla) ,kilo kaybı sağlamak, kan basıncını düşürmek, insülin duyarlılığını artırmak açısından önemlidir. Her gün 3-6 öğün şeklinde sağlıklı besinler, özellikle sebze ve meyve tüketilmesine dikkat edilmelidir.Sigara içmemek gerekmektedir.
Diyabet (Şeker Hastalığı) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.Diyabet tedavisi hastaya göre değişir ve hastaya özeldir. Takiplerimizi ve kontrollerimizi kesinlikle ihmal etmemeliyiz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.