100_1668 (2)Değerli Esnaflarımız,
6322 sayılı Yasa ile yapılan düzenlemeyle basit usulde vergilendirilen mükelleflerin gerekli koşulları sağlamaları durumunda basit usulü tekrar geçebilmelerine olanak sağlayan ve GVK’nın Geçici 81.
Maddesinde iki yıllık sürenin 1 Ocak 2012’de
ÖZET :
başlayacağını belirtilen bu uygulama sonucunda 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren basit usule geçişler
başlayabileceğinden “basit usule nasıl geçilebileceğine” ilişkin açıklamaların yer aldığı 93 No’lu GVK Sirküleri yayımlandı.
aşlayacağını belirtilen bu uygulama sonucunda 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren basit usule geçişler
başlayabileceğinden “basit usule nasıl geçilebileceğine” ilişkin açıklamaların yer aldığı 93 No’lu GVK Sirküleri yayımlandı.
AÇIKLAMA
6322 sayılı Yasa ile daha önceden basit usulden yararlanma hakkını kaybedenlerin bir daha hiçbir şekilde basit usulde vergilendirilemeyeceklerine ilişkin kuralda değişiklik yapılarak, gerekli koşulları sağlamaları halinde iki yıl sonra tekrar basit usule dönüş olanağı getirilmişti. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46’ncı maddesinin basit usulde ticari kazancın tespitine ilişkin olarak 7’nci ve 8’inci fıkraları aşağıdaki düzenleme yer almaktadır.

“Madde – 46 …
Gerçek usulde vergilendirilmekte iken işini terk eden mükellefler ile basit usulün şartlarını kaybedenlerden gerçek usulde vergilendirilmeye başlamadan önce işini terk eden mükellefler, terk tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönemezler. Bu hüküm, işin eş veya çocuklara devri halinde de uygulanır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” Yukarıdaki hüküm uyarınca konuya ilişkin düzenlemelere 27/7/2012 tarihli ve 28366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer verilmişti.

Ayrıca GVK’nın Geçici 81’inci maddesinde, bu değişiklikle ilgili olarak “46 ncı maddenin altıncı ve yedinci fıkralarında yer alan şartların tespitine 1/1/2012 tarihinden itibaren başlanır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Dolaysıyla 6322 sayılı Yasa ile düzenleme ile başlayan yeni dönemde tekrar basit usule dönüş 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren mümkün olabilecektir. Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde 18/12/2013 tarihinde yayımlanan 93 (2013-8) sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinde, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren başlayacak süreç ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Yapılan açıklamalar aşağıdaki gibidir:

1.Vergi dairesine yazılı talepte bulunma süresi ve vergi dairesince yapılacak işlemler

Basit usule tabi olmanın genel şartları aşağıdaki gibidir.
1. Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocuklar, namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz).
2. (Değişik: 22/7/1998 – 4369/32 md.) İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde 2.300.000.000 lirayı (5.300 TL), diğer yerlerde
1.700.000.000 lirayı (3.700 TL) aşmamak. 1
3. Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olmamak.

Basit usule tabi olmanın özel şartları aşağıdaki gibidir.

1. Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının 34.000.000.000 lirayı (75.000 TL) veya yıllık satışları tutarının 47.000.000.000 lirayı (110.000 TL) aşmaması,
2. 1 numaralı bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 17.000.000.000 lirayı (37.000 TL) aşmaması,
3. 1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 34.000.000.000
lirayı (75.000 TL) aşmaması,2
Bu şartları taşıyan gerçek usule tabi mükellefler, bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir.

A Diğer taraftan bu mükelleflerden aşağıda sayılan faaliyetlerde bulunanlar basit usulde vergilendirilememektedirler.
1. Kollektif şirket ortakları ile, komandit şirketlerin komandite ortakları;
2. İkrazat işleriyle uğraşanlar;
3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar;
4. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar.
5. Sigorta prodüktörleri;
6. Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut edenler;
7. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar;
Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler;
8. Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri; (Yapısı itibariyle sürücüsünden başka ondört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç);
9. Maliye Bakanlığınca teklif edilen ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları(mücavir alanlar dahil) belediyelerin nüfusları,yöreler itibariyle veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunup bulunulmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler;
Gerçek usulden basit usule geçme hakkına sahip olduğu halde OCAK/2014 Ayı içerisinde dilekçe ile başvuruda bulunmayan esnaflarımız gerçek usulde vergiye tabi olmayı tercih ettikleri kabul edilecek ve bu tarihten sonra Basit Usule Geçiş işlemleri yapılmayacaktır.
Bilgilerinize Sunulur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.