Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) geçen yıla oranla son 12 aylık dönemde bu yıl gerçekleştirdiği yüzde 18’lik ihracat artışıyla Türkiye birincisi oldu. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, Türkiye İhracatının lokomotif birliklerinden biri olduklarını vurgulayarak AKİB’in 15 bin ihracatçısı ile ülke ekonomisinin kalkınmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Türkiye’nin Temmuz ayı ihracatının geçen yıl Temmuz ayına oranla rekor bir artış ile yüzde 8,3 artarak 16 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Uğur, “Uluslararası alanda ticaret savaşları hız kesmeden devam ediyor ve korumacılık tedbirleri her geçen gün artıyor. Hatırlanacağı üzere IMF küresel büyüme tahminini 3,2’ye çekti. Bugünlerde ülkemizin en büyük ihracat pazarı olan Avro bölgesinde de büyümenin yavaşlaması konuşuluyor. Irak ve Suudi Arabistan başta olmak üzere komşularımızla ticaretimizde sıkıntılar var. İhracatçılar olarak daralan pazarları açmak, mevcut pazarlarda da daha etkin olmak için olağanüstü özveri gösteriyor, var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çabalarımız ihracat rakamlarına da yansıyor. Böyle bir ortamda Türkiye geneli ihracatımızın yüzde 8,3 artmasının ve bu artışa AKİB olarak güçlü destek vermenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

AKİB en fazla İhracatı Irak ve İspanya’ya gerçekleştirdi
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin yüzde 18’lik ihracat artışında yüzde 33 artış ile Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörünün lider olduğunu belirten Başkan Uğur, Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörünü yüzde 32 artış ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektörünün takip ettiğini açıkladı. Yüzde 21 artış ile de Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörünün ihracatını en fazla artıran 3. Sektör olduğunu vurgulayan Hayri Uğur, bu dönemde en fazla ihracatın İspanya, Irak, Mısır, Hollanda ve İtalya’ya yapıldığını söyledi. Son bir yılda AKİB ihracatının 13 milyar 555 milyon dolar olarak gerçekleştiğinin altını çizen Hayri Uğur, en fazla ihracatın 1 milyar 124 milyon dolar ile Irak’a yapıldığını belirterek Irak’ı, 1 milyar 35 milyon dolar ile İspanya’nın, 966 milyon dolar ile de Mısır’ın takip ettiğini vurguladı. Başkan Uğur, “Yine bu dönemde Singapur’a ihracatımızı yüzde 624, Nijerya’ya yüzde 310, Malta’ya da yüzde 223 oranında artırdık” diye konuştu.

İleri Teknoloji ürün ihracatını artırmalıyız
Türkiye’nin 7 aylık ihracatının 104,2 milyar dolara ulaştığını söyleyen AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, ihracatçılar olarak her ay Türkiye rekoru kırmaya devam etmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye’nin ileri teknoloji ürün ihracatının yüzde 3 seviyelerinde kaldığını ve arttırılması gerektiğini savunan Uğur, ”Ülkemizin 2019 yılı ihracat hedefi olan 182 milyar doların yakalanacağına dair inancım tam. Ancak ihracatı çok daha üst seviyelere çıkartmak için de ülke olarak ihracatın kg başına fiyatını yükseltmekten başka çaremiz yoktur” dedi. Irak pazarı için hükümetten destek bekliyoruz. Türkiye’nin en büyük pazarının Avrupa Birliği Ülkeleri olduğunu, Temmuz ayı ihracat verilerinin de yüzde 48,8’lik ihracat payı ile bunu bir kez daha teyit ettiğini hatırlatan AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından birinin de Irak olduğunun altını çizerek açıklamalarını şöyle tamamladı. “Son günlerde her ne kadar Irak pazarı başta olmak üzere Ortadoğu pazarlarında birtakım sorunlar yaşansa da Irak, Temmuz ayında 767 milyon dolar ile Türkiye olarak en fazla ihracat yaptığımız 3. ülke konumundadır. Yakın komşularla ticaretimizi geliştirmeliyiz. Irak geçtiğimiz aylarda yumurta ve beyaz et başta olmak üzere makarna vb. ülkemizden giden birçok ihraç ürününe yasaklar getirdi ve bu yasaklar maalesef hala devam ediyor. Hükümetimizden Irak ile sorunların her iki ülkenin de menfaatine olacak şekilde çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Iraklı dostlarımızla daha fazla işbirliği yapmak için serbest ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.