İl İdare Şube Başkaları Toplantısı, 13 Şubat 2013 Çarşamba günü saat 09.00’da Hatay Valisi Sayın M.Celalettin Lekesiz’in başkanlığında gerçekleşti. Antakya Gümrük Müdürü Lütfü Tayfur’un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Vali Yardımcıları Kadim Doğan, Şahin Bayhan, Fahrettin Göncü, H.Volkan Köksal, Orhan Mardinli ve Hakkı Ünal, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Mustafa Başoğlu, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile İl İdare Şube Başkanları katıldı. Toplantıda; Vali Yardımcısı Kadim Doğan ‘Doğalgaz Faaliyet Raporu’,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürü A. Melik Kara ‘Kentsel Dönüşüm’, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi ‘Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yavuz Açıkbaş ‘Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’, İl Sağlık Müdürü Dr.Ümit Mutlu Tiryaki ‘Talasemi ve Talasemi İle Mücadele’ konusunda birer sunum gerçekleştirdiler.

-Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’nın Başarısı-
2012 yılında eğitimden sağlığa, tarımdan turizme kadar ilimizde sürdürdükleri başarılı çalışmalardan dolayı İl İdare Şube Başkanlarına teşekkür eden Vali Lekesiz, Hatay tarımının özellikle markalaşma ve ihracat odaklı planlanması için, tüm paydaşların katılımı ile hazırlanan Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’nın önemine dikkat çekti. Vali Lekesiz, plan çerçevesinde yürütülen çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.Buna göre plan çerçevesinde gerçekleşen önemli çalışmalardan bazıları şunlar; İlçe ve köy bazında kümelenme esasına göre ürün deseni haritaları belirlendi. Ürün deseninde yer alan türlerde çeşit seçimi belirlendi.
Hatay ‘Zeytincilik Araştırma İstasyonu’ açıldı.
İlimiz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tıbbi ve aromatik bitkilerde ‘Pilot İl’ olarak belirlendi.
İlçelerde ‘Eğitim Merkezleri’ ve  İl Merkezinde ‘Danışma Ofisleri’ kuruldu.
‘Dörtyol Narenciye Üreticileri Birliği’ kuruldu.
‘Hatay Süt Üreticileri Birliği’ kuruldu.
‘Hassa Meyve Üreticileri Birliği’ kuruldu.
6 bin 340 kişi eğitim aldı. 20 personel yüksek lisans,18 personel doktora eğitimine başladı.
2011 yılında planlanan176 projenin tamamında hedefe ulaşıldı.
Ürün deseni haritalarına uygun olarak toplam 97 bin 764 adet meyve fidanı dağıtıldı.
Toplam 460 adet yeni meyve  bahçesi kuruldu.
İl genelinde muz yetiştiriciliği % 293, şeftali yetiştiriciliği % 47, kayısı yetiştiriciliği % 23, nar yetiştiriciliği % 22, üzüm yetiştiriciliği % 45 oranında artırıldı. Çilek üretimi bölgede % 173 artırıldı.
İl genelinde basınçlı sulama sistemi ile sulanan alan % 55 artırıldı.
İl genelinde büyükbaş hayvan sayısı % 10, küçükbaş hayvan sayısı % 86 artırıldı.
İpekböcekçiliğinin yeniden canlandırılması, gelişmesi ve güçlenmesi için çeşitli çalışmalar yapıldı, ‘İpekböcekçiliği Belgeseli’ hazırlandı. ‘Güvenilir Gıda’ konusunda bilinç sağlanması amacıyla önemli çalışmalar yapıldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.