Geçtiğimiz günlerde babam bir işlemi için bankaya gitmişti. Banka görevlisi işlemin ne olduğunu bile tam olarak anlamadan babamın işlemini yapmak istemeyip , saygısız bir şekilde mobil bankacılığı kullanmasını söylemişti. Ayrı şehirlerde olmamız da benim elimi kolumu bağladı tabi , ama ben dururmuydum ! Aradım müşteri hizmetlerini tabii ki görevlinin işlemi almak zorunda olduğunu öğrendik ama pandemi sürecini bahane edip işi yapmamıştı. Biz o işlemi o gün bir şekilde hallettik .

Sonrasında iki şey beni çok düşündürdü;

Birincisi , belli bir yaş aralığının bu çok hızlı gelişen teknoloji sürecine ayak uyduramadığı ve kendini kaybolmuş, değersiz ve çaresiz hissetmesiydi.
Özellikle son 1 yıldır yaşadığımız pandemi dönemi bu süreci onlar için oldukça hızlandırdı.

İkincisi ise , bu gün sahip çıkılmayan işlerin 10 yıl içerisinde neredeyse kaybolup gideceğiydi. Özellike işi bilgisayar ve telefon üzerinden olan , bankacılık , randevu sistemleri, havalimanlarında yapılan kontroller , gümrük işlemleri gibi .Bunlar için zaten yapay zeka yolda .. Fabrikalar da robotik sisteme tam anlamıyla geçerse işçi sayısı da bir hayli düşecek gibi görünüyor.

Bugün savunma sistemlerimizi insansız olarak üretip geliştiriyoruz , Ameliyatların bile tıbbi robotlar tarafınfan yapılmasına hazırlanılıyor.

Bu kadar yapay zeka ve robotikleşme insanlığı nereye götürüyor diye düşünürken de ,
İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking’in “yapay zekanın tam olarak gelişmesi insanlığın sonunu getirebilir” dediği ve insanlığın diğer gezegenlere kalıcı olarak yerleşmek için harekete geçmesi gerektiğini söylediği aklıma gelmiyor değil..

Hadi canım sen de! Dediğinizi duyar gibiyim .

Çok uçuk ve uzak geliyor değil mi ?

Ben küçükken çok severek izlediğim bir çizgi film vardı. Jetgiller ! Robotların, uzaylıların, hologramların ve enteresan buluşların olduğu ,gelecek zaman ütopyasında yaşayan bir aileydi. Evin tüm işlerini robotlar yapıyordu. Günümüzde robot süpürgeleri görmeye hatta evlerimize almaya baladık. Bu da hiçbir şeyin imkansız olmadığının kanıtıdır bana göre.

Gelecek on yıl içerisinde gelişecek ve adını sıkca duyacağımız mesleklere bakarsak ;

• Yapay Zeka ve Robotik Mühendisi
• Alternatif Enerji Danışmanı ve Teknisyeni
• Nesnelerin İnterneti Cihazların Güvenlik/Onarım Personeli
• Blockchain Geliştiricisi
• Kullanıcı Deneyimi (UX) ve İnsan-Bilgisayar Etkileşimi (HCI) Tasarımcısı
• 3D Üretim Mühendisi
• Tıbbi Danışmanlar
• Çöp Mühendisi
• Dijital Dedektif
• Veri bilimcisi

Çocuklarımız için alınacak ana ve ek eğitimlerin yeni mesleklere göre planlamamızın nokta atışı olacağı düşüncesindeyim.

Öyleyse , hala yapabildiğimiz bir işimiz varken 1 Mayıs İşçi Bayramı bize kutlu olmasın mı ?! 🙂

Tüm emekçilerin İşLi ve işÇi bayramı kutlu olsun !

Gülçin Barda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.