Tiroid bezi nasıl bir şey?
Zayıflama sürecinde en fazla karşılaşılan ve günümüzde yaygın olarak gözlenen tiroid rahatsızlıklarında beslenme büyük önem taşımaktadır. Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden ve yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tiroit hormonları eğer düzensiz salgılanırsa ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Tiroit bezi boyunda, Adem’in elması denilen kıkırdağın altında yerleşmiştir. Vücudun enerjiyi kullanması ve depolamasıyla ilişkili olan ve triodotironin (T3) ve tiroksin (T4) denilen iki adet hormon üretmektedir. Bu vücudun enerjiyi kullanması ve depolaması işine ‘metabolizma’da denilebilir. Kendi küçük ancak görevleri büyük önemli bir salgı bezidir.
Kadınlarda erkeklere göre 12 kat daha fazla!
Yapılan araştırmalara göre, kadınlarda erkeklere nazaran 12 kat daha fazla tiroit bozukluğuna rastlanıyor. Peki neden kadınlar? Nedeni şöyle açıklanıyor. Lupus ve eklem romatizması gibi bağışıklık sisteminden kaynaklanan otoimmün hastalıkları geliştirmeye kadınlar daha yatkındır. Otoimmün rahatsızlıklar tiroidi bozabiliyor.
Hipotroid hastaları beslenmelerinde nelere dikkat etmelidir?
Guatrojen besinlere dikkat!
Guatrojen besinler vücudun iyot emilimini engelleyebilir, troid bezlerinin genişlemesine yol açabilir ve böylece troid fonksiyonunu baskılar.
Guatrojen besinlerin listesi
• Bambu filizleri,Çin lahanası,Beyaz lahana,Brokoli ve bebek brokoli,Karnabahar,Brüksel lahanası,Kanola yağı Kara lahana,Turp,Yer lahanası (kıvırcık lahana, alabaş),Darı,Hardal,Şeftali,Yer fıstığı,Armut,Kolza tohumu, kolza tohum yağı,Şalgam,Soya,Ispanak,Çilek,Tatlı patates.!!!
Bu besinleri tiroid ilacı aldığın saate yakın tüketmemeye özen gösterirken, genel tüketimini de sınırlandır! Neyse ki bu sebzeler sadece çiğ olarak tüketildiğinde
guatrojenik özellik göstermektedirler. Bu sebzelerin pişirilmesi, buharda haşlanması ya da fermente edilmesi sayesinde içeriklerinde bulunan glukozinolatlar deaktive olarak, bahsedilen sebzelerin guatrojenik özellikleri büyük ölçüde kaybolsa bile yine de guatrajen besinlerin tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Mutfağında iyotlu tuz kullan!
Dünya Sağlık Örgütü, nüfusunun yüzde 10’unundan fazlasında tiroit rahatsızlığı olan bölgeleri ‘endemik guatr bölgeleri’ olarak kabul ediyor. Türkiye de ‘endemik guatr bölgesi’ olarak görülüyor. Bu durumun ana nedenlerinden biri; iyot yetersizliği! Hipotiroidi hastaları dahil hepimiz soframızda mutlaka iyotlu tuz kullanmalıyız. Ancak iyotlu tuz; hipertirodi olarak tanımladığımız zehirli guatrın varlığında kullanılmamalıdır. Çünkü fazla iyot alımı, aşırı hormon sentezini tetikler.

Bu hastalığın en önemli etkisi metabolizmanızı yavaşlatması ve kilo alma yatkınlığını arttırmasıdır. Bunun için metabolizmanızı artıracak bu önerileri dikkate almalısınız!!!
• Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı sakın atlamayınız.
• Kahvaltında her gün 1 yumurta tüketiniz. Yumurtanın içeriğindeki selenyum ile tiroidini ve seni genç tutacaktır.
• Hipotroidte (tiroidlerin yavaş çalışması) yaşanan en önemli sorun barsak problemidir ve düzenlenmesi gerekir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için probiyotikten zengin olan süt ve süt grubunu (süt, yoğurt, ayran ve kefir) mutlaka tüketiniz. Kabızlık problemi ciddi boyuttaysa probiyotik takviye de kullanabilirsiniz.
• Ara öğünlerine antioksidan seviyesi yüksek olan yeşil çay ve beyaz çayı ekle. Unutma özellikle antioksidan seviyesi yüksek bu çaylar ile metabolizmanı hızlandırabilirsin.
• Stres kortizol seviyenizi arttırarak T3 ün işlevini yavaşlatabilir. Stresten uzak durmalısın.
• Su hayatın her anında önemlidir. Bu nedenle su tüketimini günde 2-2,5 litre su tüketerek metabolizmanı hızlandırmalısın.
• Fiziksel aktivite bedenine ve ruhunu besleyen en güzel terapidir. Beslenme önerilerinin yanı sıra hem metabolizmanın hızlanması hem de tiroid hormonuna karşı doku duyarlılığının artması için mutlaka spor yapmalıyız. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için her gün 10.000 adım atmalısın. Bunun için her gün en az 40 dakika veya haftada 4 kez 30-35 dakika tempolu bir yürüyüş yapmalısın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.