Güzel Sanatlar Fakültesi ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne Öğrenci Alınacak. Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne, 26-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alınacak olması vesilesi ile Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Birimimiz, Güzel Sanatlar Fakültesini ziyaret ederek, fakülteyi tanıtmak ve yetenek sınavları ile ilgili bilgi almak için, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Seval Yavuz ile bir röportaj yaptı.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Prof. Dr. Seval Yavuz, 2003 yılı Aralık ayında Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesinde göreve başladım. Mustafa Kemal Üniversitesi adına Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Amerika’da yüksek lisans ve doktora eğitimi aldım. 2004 yılından bu yana Grafik Bölüm Başkanı olarak görev yaptığım Üniversitemizde, Kasım 2013’ten bu yana Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan vekili olarak görevimi sürdürmekteyim.
Güzel Sanatlar Fakültesini tanıyabilir miyiz?
1995 yılında kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi, 1998-1999 öğretim yılında Heykel Bölümü ile eğitime başlamış ve 2001-2002 öğretim yılı sonunda ilk mezunlarını vermiştir. Resim Bölümü 2003-2004 öğretim yılında öğrenci alımına başlayarak ilk mezuniyet sevincini 2006-2007 öğretim yılında yaşamıştır. Gerek ulusal gerekse uluslararası alanda hayli talep gören, mezunlarının istihdamının oldukça yüksek olduğu bir bölüm olan Grafik Bölümü de 2014-2015 öğretim yılında eğitim vermeye başlayacak. Biz de, bu sene öğretim üyesi kadromuzun artmasıyla bölümümüzü eğitime açmanın heyecanını yaşamaktayız. Resim, Heykel ve Grafik bölümlerinin yanı sıra Geleneksel El Sanatları, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümlerimiz de mevcut; fakat bu bölümler yeterli öğretim üyesine sahip olmadığı için şu an eğitim vermemektedir. Eğitim Fakültesi ile Fakültemizin 26-28 Ağustos tarihlerinde ortak yetenek sınavları düzenleyecek. Adaylar 18-25 Ağustos tarihleri arasında Eğitim Fakültesinde ön kayıt yaptırabilecek ve yetenek sınavlarına girebilecektirler.
GSF dis ozel yetenek s¦-navi SYÖzel yetenek sınavı için başvuru yapan öğrenci adayları hangi aşamalardan geçiyorlar?
Öğrenci adayları kayıt için gerekli koşul ve belgelere http://oys.mku.edu.tr adresinde yer alan Sınav Kılavuzundan ulaşabilecek, 18-25 Ağustos tarihleri arasında, Eğitim Fakültesinin Resim-İş Öğretmenliği Programı ve Güzel Sanatlar Fakültesinin Resim, Heykel ve Grafik Bölümlerinden herhangi birini, diledikleri sırada tercih ederek ön kayıt yaptırabilecektirler. 26 Ağustos’ta yapacağımız Eleme niteliğinde olan desen sınavımız adayların daha çok görme-algılama ve aktarma ile temel sanatsal materyalleri kullanma becerisini, çizgi kalitesini, kompozisyon ve benzeri görsel anlatım becerilerini canlı modelden desen çalışması ile ölçecektir. İyi ve gelişebilir seviyede olduğuna inandığımız adaylar 27 Ağustos’ta ilan edilecek, ilk sınavdan 50 puan ve üzeri alan öğrenci adaylar başarılı kabul edilecek ve 28 Ağustos’ta yapılacak olan 2. aşama olan imgesel sınava girmeye hak kazanacaklardır. Adaylarımız, 2. aşamada hayal gücü ve görsel betimleme yeteneklerini anlamamıza yardım edecek nitelikte bir soru ile sınava tabi tutulacaktır. Adayların bu sınavlardan almış oldukları puanlar, 2014 LYS sınav sonuçları ve orta öğretim başarı puanlarının belli ağırlıklarda hesaba katıldığı, ÖSYM tarafından belirlenen bir formül ile hesaplanacak. Ortaya çıkan sonuç yani yerleştirme puanları, adayların ön kayıt sırasında yaptıkları tercihler doğrultusunda değerlendirilerek ilan edilen bölümlerin asıl veya yedek listeleri belirlenecektir.
Bölümlerinizle ilgili ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?
Resim ve heykel bölümlerinde, Güzel Sanatlar Fakültelerinin geleneksel sanat eğitimleri çerçevesinde bir sanat eğitimi verilmektedir. İlgili bölümün farklı yöntem, malzeme ve teknikleri ile öğrenciler, dört yıllık eğitimleri boyunca Resim-İş Öğretmenliği programlarına görece uygulama ağırlıklı bir süreçten geçmektedirler. Resim ve heykel öğrencileri, atölye derslerinin yanı sıra desen, perspektif, modelaj, fotoğraf, bilgisayarda tasarım gibi farklı uygulama dersleri ile algılama ve ifade becerilerini zenginleştirmektedirler. Bunların yanı sıra sanat tarihi, sanat felsefesi, sanat sosyolojisi, görsel algılama gibi teorik dersler de öğrencilerin sanat eğitimini bağlamsal ve kapsamlı bir çerçevede almalarını sağlamaktadır.
Çağımızda teknolojinin de ilerlemesiyle, değişik kaynaklarla bilgi alış-verişinde bulunup iletişim kurulabilmektedir. İçinde yaşadığımız “Global Köy”de bilgi teknolojileri, bizi dünyanın diğer ucunu ulaşma imkânı vermektedir. Grafik tasarım da bilginin görsel olarak tasarımı olduğu için (yaygın kullanılan diğer adı da görsel iletişim tasarımı) günümüzün değişen koşul ve gelişen teknolojik imkânları ile oldukça kapsamlı bir hâl almaktadır. Günümüzün trend ve şartlarını göz önünde bulunduran; grafiğin geniş yelpazesi altında yer alan basın-yayın grafiği, ambalaj tasarımı, reklamlar, hareketli görüntü tasarımı, dijital medyalar, animasyon, ve diğer alanları konu alan güncel bir müfredatı öğrencilerimize sunmak planlarımız dahilindedir.
Mezun olan öğrencilerinizi ne gibi imkânlar bekliyor?
Bölümlerimizden mezun olan öğrenciler, serbest çalışabilmekte, çeşitli kurum ve kuruluşlara bağlı sanatçılar olabilmekte, sanat danışmanları ve yönetmenleri olarak görev yapabilmekte; yüksek lisans ve sanatta yeterlik/doktora eğitimine devam ederek özel veya devlet üniversitelerinde akademisyen olabilmektedirler. Grafik bölümü mezunları günümüzün koşulları ve her alanda iletişime duyulan ihtiyaç sebebiyle reklam ajansları, basımevleri, basın-yayın kuruluşları (TV, gazete ve dergiler) prodüksiyon şirketleri, internet yayıncılığı, bilgisayar oyunları veya dijital prodüksiyon gibi çeşitli alanlarda üretim yapan şirketlerde görev alabilmekte veya bu alanların hepsinde kendi bağımsız ajanslarını kurabilmektedirler.
Fakültenizin gelecek planlarından bahsedebilir misiniz?
Fakültemizde öncelikli hedefimiz Grafik Bölümünü açmaktı, bu öğretim yılında amacımızı gerçekleştirmekteyiz. Sanat ve Tasarım alanında yüksek lisans ve sanatta yeterlik seviyesinde disiplinler arası program açmayı hedeflemekteyiz, başvurumuz tarafından kabul edilirse, bu önemli bir aşama olacak ve öğrenci adayları için iyi bir imkân doğmuş olacaktır. Fakültemiz Geleneksel El Sanatları Bölümünün teklifi ile Üniversitemiz bünyesinde bir Tekstil Sanatları Araştırma ve Uygulama merkezi kurmak da isteklerimiz arasında, yine bu başvurumuz da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilirse, çabamız merkezi en kısa zamanda açmak olacaktır. Hatay’ın geleneksel el sanatları alanında önemli bir potansiyeli var, kaybolmaya neredeyse yüz tutmuş değerlerimizi, Hatay ipekçiliğini canlandırmak, bilimsel araştırmalar yapmak, mevcut ürünleri kataloglamak ve bölge ekonomisine katkıda bulunmak hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Fakültemiz, Üniversitemizin geleneksel olarak her yıl düzenlemeyi planladığı, bu yıl teması “Antakya” olan bir ulusal fotoğraf yarışması düzenlemekte olup üniversite öğrencilerine açık bu ödüllü yarışmanın son başvuru tarihi 5 Eylül olarak belirlenmiştir. Ayrıntılı bilgi ve başvuru formu http://fy.mku.edu.tr adresinden temin edilebilmektedir. Tüm bunların yanında, önümüzdeki haftalarda duyuracağımız, hazırlık çalışmaları içerisinde olduğumuz çeşitli panel, sergi ve yarışmalarımız da mevcut planlarımızın arasında bulunmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.