Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birlikte düzenlediği 70. Yerel Gazetecilikte Meslek içi Eğitim Semineri, Kahramanmaraş, Hatay, İskenderun ile Kilis çevre il ve ilçelerden çok sayıda gazetecinin katılımıyla İskenderun Anemon Otel’de gerçekleştirildi. Düzenlenen seminere TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Saymanı Gülseren Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcıları Ahmet Özdemir ve Niyazi Dalyancı, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu, TGC Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük, Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi (KAS) Dr. Colin Dürkop’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Toplantı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen gazeteciler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sunuculuğunu Mehmet Mahmudoğlu üstlendiği seminerin açılış konuşmalarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilcisi Colin Dürkop yaptı.
DIŞARDAN KABUĞUNA ÇEKİLMİŞ ÜLKE İZLENİMİ VERİYORUZ
Seminerin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaparak, “Türkiye’de gazetecilik de çok zor bir süreç içinde. Özellikle de saha çalışan arkadaşlarımız, editöryal bağımsızlığın olmaması nedeniyle bir yandan da siyasi baskılar altında sansürle, oto sansürle boğuşmak zorunda kalıyorlar. Pek çok meslektaşımız işsiz şu anda. Cezaevlerinde maalesef tutuklu 44 meslektaşımız var. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak biz arkadaşlarımızı hiç ayırmaksızın cezaevlerinde ziyaret ettik, onlara açılan davaları izledik, hukuki destek verdik. Ülkemizde devletten kaynaklanan yanlış bir tutum var. Yasaklama. Türkiye bilişim çağında girdi. Yasaklarla bir takım şeyleri önlemenin imkanı yok. Özellikle bilişim denilen bu çağda baş edilemeyeceğini, hala bizim siyasetçilerimiz tarafından anlayabilmiş değil. Dışarıdan, kabuğuna çekilmiş bir ülke izlenimi veriyoruz. Sürekli siyasi kavgalar içinde halkı geriyoruz. Elbette basın sektörü de bu durumdan etkiliyor. Bugün gazeteciler büyük bir kutuplaşma içinde. Biz geçtiğimiz günlerde İstanbul’da büyük küçük gazete ayırt etmeksizin 42 gazetenin genel yayın müdürlerine çağrıda bulunduk. ‘Gazeteciliği kurtarmanın yollarını arayalım’ çağrısında bulunduk. Bu çağrımıza 17 genel yayın yönetmeni yanıt verdi. Bunların içinde iktidara yakın diyebileceğimi ajanslar, gazeteler de vardı. Biz TGC olarak bağımsız, bağlantısız gazetecilin özlemi içindeyiz” dedi. Açılış töreninde Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilcisi Colin Dürkop, yerel medyanın kritik bir denetleme görevini yerine getirdiğini kaydetti.
2013 YILINDA 186 GAZETECİ DARP EDİLDİ
Açılış konuşmalarının ardından ilk oturuma geçildi. İlk oturumun moderatörlüğünü TGC Hatay Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu’nun yaptığı ilk oturumda; TGC önceki Başkanı, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Erinç “Medyanın Halleri” başlıklı sunum yaptı. “Medyanın bugünkü hallerini kuruluş günlerine benzetiyorum” diyen Erinç, şöyle konuştu: “Türkiye’de tek tip bir gazetecilik yok. İletişim fakültelerinde ders veren öğretim üyeleri, gazeteciliği türlerine göre sınıflara ayırıyorlar. Kimine göre 36 değişik tür var. Kimine göre 9 tür var. Ama ben pratikten bakarak 4’e indirgeyebileceğimizi düşünüyorum. Bunlar, ağır başlı fikir medyası, bulvar magazin medya, militan medya, bir de üçünü bir arada barındırmaya çalışan kitle medyası. Bu türe çok satışlı gazeteler de demek mümkün.” TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilik Etik İlkeleri” başlıklı konuşmasında, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin, gazetecilerin yol haritası olduğunu kaydetti. Türkiye’deki 2013 yılındaki basın özgürlüğü hakkında da bilgi veren Genel Sekreter Güneş, şu verileri paylaştı: “2013’te toplam 186 gazeteci darp edildi. 2013’te 106 gazeteci, yazar ve medya çalışının işine son verildi. 37’si de istifaya zorlandı. Toplam, 143 gazeteci işsiz kaldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2’si gazeteci 29 kişinin ve 11 yayın kuruluşunun açtığı davalarda Türkiye’yi toplam 198 bin 935 Avro (507 bin 417 TL) tazminat ödemeye mahkum etti. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 2013’te televizyonlara 324 uyarı, 1.208 para cezası, radyolara da 124 uyarı ve 92 de para cezası verdi. Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülke arasında 154′üncü sırada.”
TGC Yönetim Kurulu Üyesi-CNNTÜRK muhabiri Göksel Göksu, “Medyada Kadın Olmak” başlıklı konular hakkında katılımcılara bilgi verdi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, haberin nasıl verileceği konusunda bilgi verdi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, “Yerel Medya ve Basın İlan Kurumu” başlıklı sunum yaptı. Yapılan konuşmaların ardından 2013 Yerel Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu. Haber dalında İskenderun’dan Ekogündem Gazetesi sahibi Serpil Korkmaz, sayfa düzeni dalında Tuncay Şükür, haber dalı mansiyonu Osman Doğan, sayfa düzeni mansiyonu İbrahim Başçı, fotoğraf mansiyonu Tolga Sağlam ödüle layık görüldü.