Temelde her yaş grubuna hizmet veren Uğurcan Özel Eğitim Merkezi, hijyenik bir ortamda disiplinli ve eğitim kalitesi yüksek bir anlayışla hizmet veriyor

2005 yılından bu yana İskenderun ve bölgesine hizmet veren Uğurcan Özel Eğitim Merkezi,  uzman eğitim kadrosuyla profesyonel hizmet veriyor. Eğitim kurumunda her yaş grubundaki insanların yanı sıra, engellilerin eğitim ve öğretiminde uzmanlaşmış idareci, öğretmen ve danışmanlar görev yapıyor.Uğurcan Özel Eğitim Merkezi’nin sempatik vegüleryüzlü kurucusu Necla Demir, çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı. Merkezde sunulan hizmetlere mercek tutan Necla Demir, okuma yazma ve eğitimi, öğrenme sorunlarının çözümü, davranış bozukluklarının çözümü, psikolojik danışmanlık, konuşma (kekemelik vb.) sorunların çözümü, aile danışmanlığı ve rehberlik, fizik tedavi, okulda uyum ve kaynaşma sorunlarının çözümü ve anne-baba eğitimi gibi geniş bir yelpazede toplanan uzmanlık gerektiren konularda eğitim verdiklerine vurgu yapıyor.

BAŞARININ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIYORUZ

Başarının önündeki engelleri kaldırırken aynı zamanda da kursiyerler ve aileler arasındaki sağlıklı iletişimi de sağladıklarına işaret eden Necla Demir,“130 işitme, fiziksel, zihinsel yetersizlikleri olan ve otistik dediğimiz yaygın gelişim bozukluğu bulunan kişilere destek eğitimleri veriyoruz. Merkezimizde eğitim görenler haftanın belirli gün ve saatinde evlerinden servisle alınıp, yine servisle evlerine bırakılmaktadır. Servislerimiz ücretsizdir. Kurumumuz bünyesinde zihinsel engelli, işitme engelli, rehberlik öğretmeni, çocuk gelişimi eğitmenleri, okul öncesi öğretmen, fizyoterapist ve usta öğreticiler mevcuttur. Nasıl ki insanlarda parmak boyutları birbirinden farklı ise, her çocuğun anlama ve zekâ kapasitesi de birbirinden farklıdır. Özel eğitim, normal yaşıtlarının yararlanabildiği eğitim ortamından yeterince yararlanamayan çocuklara yönelik verilen eğitimdir. Özel eğitime gereksinim duyan çocuklar bireysel özelliklere göre farklılaşabilmektedir.Bireysel eğitim, her öğrencinin eğitsel gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmış olan öz bakım, iletişim, toplumsal yaşam becerileri, akademik ve sosyal beceriler gibi disiplin alanlarına yönelik programların uygulanmasıdır.Alanlarında uzman eğitimcilerimiz, bireysel program doğrultusunda planlanan özel yöntem ve eğitim teknikleri ile uygun eğitim ortamı ve zengin materyalleri sağlayarak öğrencilerin en üst düzeyde yaralanmasını hedeflemektedir. Özel eğitim gereksinimi olan çocukların bu eğitimle temel becerilerini kazanmasını, bağımsız bir birey olmasını, topluma entegrasyonunu, aile eğitim programları ile ailenin çocuk ile sağlıklı iletişim kurabilmesini, okul görüşmeleri yaparak okul ile ortak amaçlar doğrultusunda çalışmasını hedeflemektedir” diye konuştu.

ARAŞTIRMACI VE DESTEKLEYİCİ YAKLAŞIMLARLA FARK YARATIYORUZ

Özveri gerektiren bir alanda faaliyet göstermelerine rağmen başarıyla hizmet veren Uğurcan Özel Eğitim Merkezi, velilerden de tam not alıyor. Engelli ve sorun yaşayan bireylerin hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesi için çaba sarf ettiklerine dikkat çeken kurucu Necla Demir, “Sosyal, kültürel, sağlık, spor, eğitim, bilişim ve ekonomik bakımdan desteklenen engellilerimize bu yönde çözümler üretmek, kaynaştırma programları düzenlemek, rehabilite ederek topluma kazandırmak merkezimizin amaçları arasındadır.Engellilerin sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesi, hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesi için sosyal faaliyetlerde bulunuyoruz. Engellilere yönelik sosyal amaçlı organizasyonlar gerçekleştiriyor, bağlı birim yönetmeliklerine uygun olarak hizmetler veriyoruz” dedi.

EV ORTAMINDA EĞİTİM

İnsanlara eğitim verirken kendilerini ev ortamında hissettirdiklerine işaret eden Demir, “Farklı gelişim gösteren bireyin zayıf ve güçlü yönlerinin değerlendirilmesinden sonra, kişinin özel eğitim gereksinimlerinin tümünü uzman kadromuzla sunuyoruz. Eğitim yalnızca okul ve eğitim ortamında yürütülen bir süreç değildir. Çocuğun ilk deneyimlerini edindiği, ilk etkileşimde bulunduğu ortam aile ortamıdır. Çocuğun katılımla getirdiği özelliklerin ne kadar gelişeceği, nasıl biçimleneceği ve daha sonraki yılları ne derece etkileyeceği  aileninsosyo – kültürel niteliğine, çocuk yetiştirme tutumlarına, sözel iletişim ve model alma gibi aile ortamı ile ilgili pek çok değişkene bağlıdır. Biz sadece engellilere ya da normal bireylere eğitim hizmeti sunmuyoruz, aynı zamanda ailelerle de sürekli olarak istişare halindeyiz. Çocuğun gelişiminde bu denli etkileri olan ailenin çocuk gelişimi ve eğitimi konularında bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve öğrendiklerini davranışa dönüştürebilmesi için belli program çerçevesinde çocuğun eğitilmesi gerekmektedir. Eğitim sürecinin etkili ve verimli olabilmesi ailenin bu sürece etkin katılımı son derece önemlidir” ifadesinde bulundu.

SEANSLI EĞİTİMLERLE GELECEĞE HAZIRLIYORUZ

“Çocuklarda ileride oluşabilecek akademik başarı, özgüven, öğrenme ve davranışlarla ilgili boşlukları ne kadar önce kapatabilirsek o kadar iyi” diyen Demir, açıklamalarının devamında, “Çocuklar eğitime ne kadar erken ve yoğun başlarlarsa o kadar hızlı öğreniyorlar. Geç kalınırsa alttaki bir takım eksiklikleri tamamlamamız, üstüne yeni şeyler koymamız, çevresiyle uyum sağlamamız daha çok zaman alıyor.  Aylık olarak tiyatro, müzik ve resim sergisi gibi aktivitelerle, kişilerin yeteneklerini sergilemelerine ve geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. İnanın bana bugüne kadar eğitim programlarımız sayesinde konuşmayı dahi bilmeyenlere konuşmayı, yürümeyi beceremeyenlere yürümeyi öğrettik. Duygularını yansıtmakta güçlük çeken bireylerin düşüncelerini sembollerle, imajlarla, çizimler, renklerle ya da resimler gibi tekniklere duygu ve düşüncelerini dışavurmalarını sağladık. Toplum içerisinde kendisini ifade etmekte zorlanan, paylaşamayan, ikili ilişkilerde zayıf olan kişilere belirli bir süre bireysel terapiler uyguluyoruz.  Burası kişilerin paylaştıkları, öğrendikleri, uzlaştıkları ve iç görü kazandıkları bir merkezdir. Problem yaşayan çocuklar, ergenler ve yetişkinlere yalnız olmadıklarını, hayatta sorunu olan tek kişinin onlar olmadığını da ortaya koyuyoruz. Genelde paylaşmayı sevmeyen, içine kapanık çocuklar bu aktiviteler sırasında hissettiklerini ve uygulamalar ile neyi anlatmak istediklerini uzman eğitimcilerle paylaşır. Bu paylaşımı değerlendirmek tabii ki bir uzmanlık gerektirir. Pek çok noktada uzmanlık isteyen konuların belki de saatlerce konuşulması gerekebilir” şeklinde görüş ortaya döktü.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.