İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak ile, Deniz Ticaret Odası’nda görüştük. Başkan Kavsak, İskenderun Limanı ve denizcilikle ilgili değerlendirmelerde bulunarak özetle şunları ifade etti;
“İskenderun Limanı’nı özelleştirme sonrası dikkatle takip ediyoruz. Gördüğümüz kadarıyla limanda hummalı bir çalışma var. Limanı adeta yeniden yapıyorlar. Bundan önceki yapım işi 3-5 sene sürmüştü. Bugünkü yapım sanırım bir seneye kadar biter. Bana göre ekipmanların siparişi ve onların teslimi önemli. Bu tür ekipmanların imalat süreleri epey uzundur. Dolayısıyla Limak yetkilileri umarım ekipmanları beklemek durumunda kalmazlar. Profesyonelce çalışan ilgili firmanın böylesi bir hata yapacağını düşünmüyorum. İskenderun Limanı’nda her şey hazır olduğunda dünya konteynır operatörleriyle yapılan temaslar önem kazanacaktır. Konuyla ilgili olarak her an yeni haber duyabiliriz. MSC gibi şirketlerin buraya servis açacağı yönünde duyumlarımız var. MSC’nin İskenderun Limanı’na servis açması limanımız için önemli bir referans ve prestij olur. Hükümetin Hassa Tüneli Projesi şu an teknik detaylandırma aşamasına. Söz konusu projenin gerçekleşme olasılığı çok yüksek. Proje hayata geçtiğinde güneydoğunun ihracatı İskenderun üzerinden yapılır. Türkiye’nin ithalat ve ihracatı arttıkça yeni limanlara da ihtiyacı olacaktır. Her liman kendi çapında iş yapar. Sadece İskenderun Limanı’nı düşünmek küçük düşünmek olur. Limanlarımızın sayısı artması, denizciliğimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Gemi Bakım Onarım Organize Sanayi Bölgesi, devlet eliyle desteklenmelidir
DTO Başkanı Bülent Kavsak değerlenmesinin devamında ise Gemi Onarım ve Geri Dönüşüm Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması gerekliliğine işaret ederek şöyle konuştu “İskenderun Körfezi’nde denizcilikle ilgili diğer yardımcı unsurları oluşturmak gerekiyor. Denizcilik sadece liman hizmeti değil deniz araçlarının her anlamda hizmet alması demektir. Bununla ilgili bizim bir projemiz vardı. Bizler Gemi Bakım Onarım ve Geri Dönüşüm Organize Sanayi Bölgesi düşündük. Proje biraz zor ama imkansız değil. Aslında bu tür projenin devlet eliyle yaşama geçirilmesi lazım. Bugün balıkçı barınağı yapan devlet pekala bu projeyi de yapabilir. Ancak devlet eliyle yapım uzun sürüyor. En iyisi bunun özel sektör tarafından yapılması ama yine devletimiz buna destek olmalı en azından projeye düşük faizli kredi ile bu işe girişecek firmalara destek olmalıdır. Körfezimizin Gemi Onarım ve Geri Dönüşüm Organize Sanayi Bölgesi’ne ihtiyacı vardır. Türkiye, 8 milyar dolarlık demir çelik hurdası ithal ediyor. Bu hurdanın sadece navlunu 800 milyon dolar ediyor. İthalat bedelinin yüzde 10’nuna tekamül ediyor) Burada hem geri dönüşüm hem de navluna ödenen 800 milyon dolar Türk ekonomisine fayda sağlar…
Başkan Kavsak ayrıca lojistik köy, Arap Baharı, dünya denizciliğinde Türkiye’nin durumu gibi konuları da irdeledi ve “Lojistik Köy, ülkemizin gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan bir ihtiyaç. Lojistik Köy’ün bölgede limandan sonra en önemli ihtiyaçlardan biri olacağını düşünüyorum. Zamanlaması doğru. Şimdi yapayım desensiz 5 yıl sürer. 5 yılda da çok şey olur, çok şey değişir. Sadece Suriye sorunu değil genel olarak Arap Baharı Türkiye’ye menfi olarak yansımıştır. İthalatçılarımız, ihracatçılarımız, uluslar arası nakliyecilerimiz ve denizcilerimiz bu sıkıntıyı yaşamıştır. Ülkelerde sistem değişiyor. Sistemi oturtmak ve finans bulmak epeyi bir zaman alacak gibi görünüyor. Kaybettiğimiz ya da yavaşlayan pazarlar yerine onları ikame edecek diğer pazarları bulma adına iş adamlarımız çaba gösteriyorlar. Öyle sanıyorum ki önümüzdeki süreçte her şey daha hayırlı olacak…”c dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.