✔LENF BEZLERİ : Burun, geniz, boğaz etrafında bulunan bezlerdir. Bunlar solunum yolu ile giren mikropları yakalar ve öldürürler. Bunlara karşı antikor oluşturarak bir daha vücuda girdikleri anda onları tanırlar ve yok ederler.
✔BADEMCİKLER : Bağışıklık sisteminde özellikle ilk 4 yılda çok önemlidir. Diğer lenf bezleri ile temastadırlar. Mikropların her çeşidi ile savaşırlar.
✔TİMUS BEZİ : Göğsün üst ön bölümünde bulunur. Tiroid bezinin hemen altındadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin ( lenfositler ) eğitim alıp olgunlaştıkları yerdir.
✔LENF DÜĞÜMLERİ : Tüm vücuda yayılmıştır. Özellikle boyun, koltukaltı, göğüs ve karın boşluğu gibi yerlerde bulunur. Bağışıklık hücrelerinin ( T ve B lenfositleri) kümeler yaparak yerleştiği bezelerdir.
✔KARACİĞER : Anne karnındaki bebeklerin karaciğerleri bağışıklık sisteminde rol almaya başlamıştır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin ilk üretildiği organlardandır.
✔DALAK : Vücudumuzu pek çok enfeksiyona karşı korur ve yabancı maddeleri yok eder. Vücudumuzun çöp toplama sistemi gibi çalışır.
✔PEYER PLAKLARI : İnce barsaklarda bulunan bağışıklık sistemi hücrelerinin eğitim alıp olgunlaştığı yerlerdendir.
✔KEMİK İLİĞİ : Bağışıklık sisteminin ataları olan kök hücreleri, kemik iliğinin içinde bulunmaktadır.
✔LENF ( AKKAN ) : Bağışıklık sistemi hücrelerini ve antikorlarını vücutta ihtiyacı olan yere taşıyan akkan sistemidir.
Uzm.Dr.Emin Turhan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.