Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye’de yaşanan olaylardan en çok Türkiye’nin etkilendiğini, uluslararası yardım çağrısında bulunduklarını ancak paylaşımcı bir yardımın söz konusu olmadığını belirterek.. “Artacak mı ne kadar olacak diye soruluyor o konularda bizler de bir şeyler söyleyemiyoruz. Ama şu günlerde sayılarda bir artış söz konusu değil. Ama yeni gelecekler için kapasitemiz var. Hazırlıklarımız da sürdürülüyor” dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay temaslarını Hatay Havaalanı’nda ortak düzenledikleri toplantısıyla sonlandırdı. Suriye’de yaşanan olayların Türkiye boyutunu değerlendirme kapsamında düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bugün itibari ile ülke sınırlarında bulunan sığınmacı sayılarına ve verilen hizmetlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atalay, “Türkiye burada en çok etkilenen ülke konumunda. Ürdün ve Lübnan’da da sığınmacılar ama en büyük sayı bizde. Şu anda bugün itibariyle Türkiye’de bulunan sığınmacı olarak gelen 102 bin 350’dir” dedi.
Türkiye’de sığınmacılara hizmet veren 14 kamp bulunduğunu hatırlatan Atalay, sığınmacı sayıları hakkında şu bilgileri verdi:
“Kamplarımızdan 5’i Hatay’da ve burada 12 bin 69 kişi Hatay’da kalıyor. Gaziantep’te 3 kampımız var. Burada da 17 bin 731 kişi var. Kilis’te 12 bin 813 kişi, Şanlıurfa’da 31 bin 254 kişi kalıyor. Kahramanmaraş’ta 15 bin 99 kişi, Osmaniye’de 8 bin 197 kişi, Adıyaman’da ise 4 bin 500 kişi kalmaktadır. Ayrıca 3 kampımız daha hazırlık safhasında. Bunlar konteynırkent olacak. Van’daki depremzedeler için planlamıştık ama oradaki konteynırlardan ikisi Gaziantep’te, Şanlıurfa’da da bir tanesi olması açısından hazırlıklarımız sürüyor.”
“ÇOK PAYLAŞICI BİR YARDIM ALDIĞIMIZI SÖYLEYEMEYİZ”
Türkiye olarak bugüne kadar da değişik yıllarda komşu ülkelerde yaşanan karışıklıklar sonrasında çeşitli sayıda sığınmacı ağırladıklarını belirten Atalay, verilen tüm hizmetlerin Türkiye olarak kendi imkanları doğrultusunda sağlandığına dikkat çekti. Hükümet olarak Suriye’de de açık kapı politikasını uyguladıklarını ifade eden Atalay, “Yani insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla asla sınırdan geri göndermiyoruz. Özel soruşturmalar da belki iade edilmiştir. Bu uluslararası hukukunda ön gördüğüdür. Gelen vatandaşlar için Türkiye olarak ciddi bir 380 milyon TL’lik bir harcama yapıldı. Uluslararası yardım çağrısında da bulunduk. Ama uluslararası camialardan çok ciddi bir katkı aldığımızı söyleyemeyiz. Çok paylaşıcı bir yardım aldığımızı söyleyemeyiz. Gelen vatandaşlarla ile ilgili sınırlarda bizim tedbirlerimiz sonuna kadar alındı. Denetimsiz geçiş yoktur. Ve gelen vatandaşlarımızı da mümkün olduğu kadarıyla bütün ihtiyaçları sağlanmaktadır” diye konuştu.
“ARAPÇA ÖĞRETMEN TALEBİ İÇİN ÜLKELERDEN TEKLİFLER VAR”
Sığınmacılara gıda ve sağlık hizmetlerinin sorunsuz şekilde yürütülerek sunulduğunu da aktaran Atalay, ayrıca çadır kent ve konteynır kentlerde kalan okul çağındaki öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı ile irtibat halinde olduklarını özellikle Arapça bilen öğretmen taleplerinin olduğunu söyledi. Atalay, “Eğitim olarak 14 kampta da eğitim çağındaki anda okul öncesi ilköğretim ve ortaöğretim ve lise eğitimleri veriliyor. Bunlara 502 öğretmen hizmet veriyor. Arapça bilen öğretmen sayısını arttırma çabalarındayız. Bu konuda başka ülkelerden de teklifler var. Ayrıca Suriye’de üniversitede okuyan sonra buraya gelen öğrenciler için YÖK karar aldı ve onlar eğitimlerine devam edecekler. Sadece elimizde lise mezunu olmuş ama herhangi bir üniversiteye girmemiş gençler için çalışmalarımız var. TÖMER’in kurslar açarak Türkçe öğrenmeleri sağlanacaktır” dedi.
“KIŞ VE BAYRAM HAZIRLIKLARIMIZ SÜRÜYOR”
Kış ve bayram hazırlıklarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Önümüzde kış ve bayram var. Hazırlıklarımız devam ediyor. Çok iyi bir koordinasyon yürütüyoruz. İki haftada bir ilgili bakanlarımız ile toplanıp fikir alışverişinde bulunuyoruz. Çadırlarımızın bazıları kıya dayanıklı değil, o çadırlar değiştiriliyor. Bu bayramda valilerimizin de katılımları ile bayramlaşma töreni yapılacak. Çocukların bayram havasını yaşamalarını arzu ediyoruz. Artacak mı ne kadar olacak diye soruluyor. O konularda bizler de bir şeyler söyleyemiyoruz. Ama şu günlerde sayılarda bir artış söz konusu değil. Ama yeni gelecekler için kapasitemiz var. Hazırlıklarımız da sürdürülüyor.”
Atalay, ayrıca bir basın mensubunun Suriye’de uzun süredir kendilerinden haber alınamayan gazeteciler Cüneyt Ünal ve Başar Fahmi Kadumi’nin akıbetine ilişkin soruya herhangi yeni bir haberin mevcut olmadığı şeklinde cevap vererek, “Gazeteciler özel hassasiyetimiz. Yeni bir haberimiz yok. O konuda söylenecek yeni bir haber yok. Dış işleri Bakanlığımız o konuda çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.