Koronavirüs pandemisi yüzünden okullar kapanalı neredeyse iki ay oldu. Çocuklar evde. Dışarı çıkmaları, parka gitmeleri, arkadaşlarıyla oynamaları yasak. Geriye eğlence olarak oyuncakları, bilgisayar oyunları ve YouTube kaldı. İki çocuğum var. Büyük olanı Roblox ve YouTube tutkunu. Küçüğü ise çizgi film izleyicisi ama oyuncakları ile oynamayı da seviyor. İkisi de sabah okul olmadığı için erken yatmak istemiyorlar. Tahmin edebileceğiniz gibi bu durumdan şikayetçiyim. Ama bir yandan da hak vermiyor değilim sınırlı eğlence imkanlarından dolayı.

Gelgelelim gerek bilgisayar oyunları gerekse YouTube tamamıyla masum içeriklere sahip değiller, şiddet ve cinsellik içeriyorlar. Bu yüzden çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal durumlarında olumsuz değişikliklere sebep oluyor. Ama başka opsiyonlar az ve erişebilir olmadığı için çok yaygın bir şekilde eğlence ve vakit geçirme araçları haline geldiler.

Bu aralar pandemi yüzünden ismini sıkça duyduğumuz Dünya Sağlık Örgütü, bilgisayar oyunları bağımlılığını “ruhsal sağlık problemi” kategorisine aldı. “Oyun rahatsızlığı” denen bu hastalık çocuğun ilgi alanını belirlemesinde ve günlük aktivitelerini seçmesinde problem, davranışlarında şiddet olmasına sebep oluyor. Hastalığın belirtileri arasında bilgisayar oyunu oynama sıklığı, yoğunluğu ve süresi, önceliğin ona verilmesi ve tüm uyarılara rağmen artan sıklıkla oynamaya devam edilmesi var.

Bu yüzden bu Evde Kal günlerinde biz ebeveynlere daha çok iş düşüyor. Gerçi bizlerde 24 saat evde kalmanın verdiği stresle çok şefkatli ve anlayışlı olamayabiliyoruz. Yine de çocuklarımızın istediklerini ve oynadıkları oyunları devamlı takip etmeliyiz. Her ne kadar zor olsa da onlara ‘sağlıklı’ aktivite alternatifleri sunmak zorundayız. Eğlenme dürtülerini tatmin için için bisiklete binmeye, belgeseller seyretmeye, okumaya, el işlerine, değişik hobilere teşvik etmeliyiz.

Biliyorum belki zor olacak ama bu karantina günlerinden hep beraber ruh sağlığımızı ve çocuklarımızı koruyarak çıkacağız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.