İskenderun Teknik Üniversitesi Konservatuar bölümü Öğr. Gör. RECEP EKİNCİ’NİN yürüttüğü Sosyal Sorumluluk proje kapsamında ders öğrencilerinden Tuğba YAPICI tarafından “İFTİRA AYMAZLIĞININ İNSANÜSTÜNDE ETKİLERİ” hazırlanıp sunulmuştur.

İFTİRA AYMAZLIĞININ İNSAN ÜSTÜNDE ETKİLERİ

İftіraуa maruz kalan bir kimѕe hiç olmadık yеrе kеndіnі аklаmаk zоrunda kаlır. Bu ѕözler onun hаyаtındа kötü olayların meydаnа gelmesine bіle neden olаbilir. Günümüzdе boşanmaların bir çoğu yalan ve iftiradan kаynаklı olmаktаdır. Bu sоnucu gördüğümüzde insan üzerinde ne kadar etkіlі оlduğunu sіz de fаrk edebіlіrsіnіz.

DEDİKODU (GIYBET) NEDİR?

Dedikodu (Gıybet) arkadan çekiştirmek, hazır olmayan birisinin aleyhine konuşmak birisinin gıyabında hoşuna gitmeyen bir şeyi söylemek.

İFTİRA AYMAZLIĞI NEDİR?

Yalan söylemek, uydurmak, asılsız isnatta bulunmak gibi anlamlara gelen iftira, ahlâk terimi olarak bir kimseye işlemediği bir suçu isnat etmek demektir.

İFTİRA AYMAZLIĞININ İNSAN ÜSTÜNDE ETKİLERİ

İftіraуa maruz kalan bir kimѕe hiç olmadık yеrе kеndіnі аklаmаk zоrunda kаlır.

Bu ѕözler onun hаyаtındа kötü olayların meydаnа gelmesine bіle neden olаbilir. Günümüzdе boşanmaların bir çoğu yalan ve iftiradan kаynаklı olmаktаdır. Bu sоnucu gördüğümüzde insan üzerinde ne kadar etkіlі оlduğunu sіz de fаrk edebіlіrsіnіz.

DEDİKODU (GIYBET) VE İFTİRA AYMAZLIĞI ZARARLARI

TOPLUMDAKİ HUZURU BOZAR

KİŞİLER ARASI KÜSLÜKLERE, KAVGALARA SEBEP OLUR

İFTİRALAR AİLE DÜZENLERİN BOZULMASINA NEDEN OLUR

İFTİRALAR DOSTLUKLARI BİTİRİR

DEDİKODU (GIYBET) ÖN YARGILARIN OLUŞMASINA NEDEN OLUR

DEDİKODU (GIYBET) VE İFTİRA GÜNAHA GİRMEMİZE NEDEN OLUR.

GIYBET TÜRLERİ

ALENİ SADE GIYBET

Sevgili Peygamber (a.s.m.) gıybeti “Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır”şeklinde tanımlamış;

“Din kardeşinin yüzüne karşı söylemediğin şeyi ardından söylemen gıybettir” demiştir.

Bir kişinin gıyabında ondan hoşlanmayacağı şekilde, hakkında doğru olan bir şeyi söylemek, alenî gıybetin ta kendisidir.

İFTİRALI GIYBET

Vereceğimiz bilgi, öfkemiz veya önyargımız nedeniyle gerçek sınırını aşar da gerçek dışı boyutlarda içerirse, o zaman iftiralı gıybet olacaktır. Hele tahmine veya başkalarından duyduğumuz sözlere dayanıyorsa, doğru da çıksa, büyük suç olduğu kesindir.

Peygamber (a.s.m.) devam eder: “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun; eğer yoksa bir de iftirada bulundun.” İftira, kusurların en çirkinidir. Eğer gıybet ederken kullandığımız bilgi bizzat kendi gözlemimize ait değilse, başkasından duymuşsak, dilden dile kesinlikle değişime uğramıştır ve tam olarak doğru değildir.

GİZLİ GIYBET

Çoğu zaman yaptığımız, kalbimizden geçirmek, yani zannetmek suretiyle gıybete girmektir. Gıybetin ne kadar kötü olduğunun vurgulandığı âyette, Kur’ân şöyle der:

Peygamber (a.s.m.) der ki, “Bir kimse kardeşini bir kusur ile ayıplarsa, o kimse ölmeden o kusuru işler.” Başkalarının hoşlanmadığımız özelliklerinin hangi şartlardan kaynaklandığını nereden biliyoruz? Kimlerin hangi zorluklar yoluyla kaderleri tarafından eğitildiklerini bilmeksizin, kimi kusurlu gözüken yönlerinin gizli bile olsa gıybetini yapmaya ne hakkımız var!

PAYLAŞIMLI – ORTAKLAŞA GIYBET

Gıybeti yapan, sadece onu söyleyen veya ima eden değil, aynı zamanda rıza ile dinleyendir veya yapmasa da yapılmasından hoşlanandır. Cinayeti izlerken gücü yettiğince karşı koymayan da katil sayıldığı gibi, yanında gıybet yapıldığı halde müdahale etmeyen de tam olarak o gıybetin ortağı olacaktır. Gıybet bu yönüyle gizli biçimi hariç ancak birden fazla kişinin ortaklaşa irtikap edebileceği fuhuş gibidir.

İskenderun Teknik Üniversitesi Konservatuar öğrencilerinden Tuğba YAPICI tarafından hazırlanıp sunulmuştur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.