“Kanun sektöre prestij kazandıracak.”

Yeni yasa ve buna bağlı olarak hazırlanan mevzuat şirketlerin mali yeterliliğini artırmayı ve uluslararası düzeyde bilanço açıklayacak aşamaya getirmeyi hedeflemektedir. Sigortacılık Yasası’nın sektöre prestij kazandıracağına ve sektörün önünü açacağına inanıyorum. Sigorta sektörü yasa çıkmadan önce de işlerini belirli düzenlemelerle yürütüyordu. Ben yasanın, ciddi bir uluslararası prestij olması açısından sigortacılığa güç verdiğini düşünüyorum. Sigortacılık uluslararası düzeyde çok özel yeri olan bir sektördür, böyle bir sektörün kanun dayanağının olmadan yürütülmesi, sektöre çok önemsenmeyen bir hava veriyordu. Belki bunun ortadan kalkmasının, bizim günlük hayatımızda çok farklı bir getirisi olmayacaktır ancak kanun sektöre prestij kazandıracak.

Ayrıca yeni yasa ile birlikte Gerçeği yansıtmayan hasarlarla sigorta şirketleri mücadeleye başladı.

Kaza Tespit Tutanağı uygulamasıyla birlikte trafik ve kaskoda Gerçeği yansıtmayan hasar beyanlarının arttığını vurgulayan Hasan Karaçalı şunları söyledi:

“Hasar frekansları inanılmaz arttı. Bir de bilinçli kaza yapanlar oluyor. Sigorta şirketi  ekspertiz gönderdiğinde kazadan feragat ediyor. Artık bu kişiler mahkemeye veriliyor. Çünkü, dolandırıcılığa teşebbüs edildiği belirtiliyor. İstatistiklerde Aynı aracın 19 kere kazaya karıştığı bile tespit edilmiş. Bunu bırakın zorunlu sigorta yapmayı, ehliyetine el koyulması bile gündeme getirilmeye başlanıldı. Bunu yapan ya trafik canavarı ya da kasıtlı sigorta şirketini zarara sokmayı düşündüğü belirtiliyor.

 

Sigorta şirketleri de kara liste oluşturuyor. Dolandırıcılık yapmışsa poliçe verilmemesi gündemde.Hasar frekansı yüksek olan sigortalılara uygulanan ‘sürprim’in (Sigortacının normal prim ile sigorta edemediği rizikolar için sigortalıdan istediği ek ücret) yüzde 80’den yüzde 300’e çıkarıldığını belirten Hasan Karaçalı, sektör olarak ciddi zararların oluştuğu dile getirip şöyle devam etti:

 

“Aracını kazasız kullananlar nasıl hasarsızlık indirimi alıyorsa, çarpışan araba gibi kullananlar da ilave prim ödüyor. Yani normal sigortalıdan yüzde 300 daha fazla prim ödüyor. Primleri yükseltince sahte hasarlar eskisi kadar kolay olmuyor. Ama Acente olarak bizim arzumuz Tüm hasarların gerçeği yansıtması bu nedenle sigortalılarımıza acenteliğimiz olarak olay yeri fotoğrafların çekilerek belgelenmiş olmasını öneriyoruz.

 

“Sektör genelinde ödenen abartılı hasar oranı yüzde 10’larda.  Bu hasarı primlere yüklendiği zaman sigortalıdan çıkıyor” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.